Магазин

"Сујеверно учење": Да ли "срећни" ритуали стварно доносе успех?

Када прочитамо да је Бетовен веровао да ће му напитак са тачно 60 зрна кафе помоћи да боље компонује, често ћемо помислити ако је такав геније имао ритуале којих се држао можда би и ми могли да их применимо. И управо милијардери, спортисти или светски признати аутори причама о својим сујеверним навикама, мотивисаће многе да следе ове савете као да су истина. Зашто људи верују да ће их навике које имају успешни, довести до богатства и среће?
"Сујеверно учење": Да ли "срећни" ритуали стварно доносе успех?© pexels/Anna Tarazevich

Људи воле да опонашају ритуале богатих и славних у нади да ће макар делић успеха доћи и њима. Овакво понашање промовишу и медији и разни гуруи за бизнис, а скоро сваке недеље постоји нови чланак који описује понашање изузетно успешних појединаца, све уз обећање да ће коришћењем истих техника и други доживети славу и богатство, пише Би-Би-Си.

Неки савети су релативно познати и нису сујеверја попут раног устајања и начина рада које спроводи Илон Маск, који прескаче доручак и дели своје време на мале задатке којима се може управљати. Неки чак жртвују свој сан на уштрб посла, како то чини предузетница и медијски могул Аријана Хафингтон, а која има и ритуал пред спавање да искључи све мобилне уређаје и избаци их из спаваће собе.

Није само потреба за одређеним, "посебним", условима за рад измишљотина новог доба, већ су и претходне генерације имале своје ритуале. Тако је писац Чарлс Дикенс носио компас који му је помагао да увек спава окренут ка северу, јер је веровао да ће допринети продуктивнијем писању. Ни познати композитор Бетовен није одолео сујеверју, па је бројао тачно 60 зрна кафе за сваку шољицу напитка (за инспирацију), коју је пио док је компоновао. 

"Сујеверно учење" и имитирање

Неки успешни људи имају ексцентричне и специфичне навике, које воле да поделе са светом. Али зашто толико желимо да читамо о њима и опонашамо их у сопственим животима?

Одговор лежи у снажном психолошком процесу званом "сујеверно учење". Ово учење је настало као продукт особине људског мозга, који стално тражи везе између два догађаја. Иако успе у већини да пронађе логичну везу, понекад грешком замени случајност за узрочност, што доводи до тога да се успех често приписује нечему произвољном као што је боја свеске или број зрна у напитку, а не таленту или напорном раду.

А када људи чују да је неко успео, често копирају и његове навике, укључујући произвољне ритуале стечене сујеверним учењем, а тај феномен је у психологији познат као "претерано имитирање".

Чини се да мозак непрестано тражи асоцијације између нашег понашања, наше околине и награда које тражимо - и често доноси погрешне закључке.

Зашто су неки људи склонији сујеверју 

Истраживање из 2019. године је показало да индивидуалне разлике у имплицитном учењу - способност мозга да несвесно покупи обрасце, могу објаснити зашто је код неких људи већа вероватноћа да формирају сујеверне навике.

Испитаници су имали задатак да прате облике који се појављују на екрану. Сваки пут су морали брзо да идентификују да ли је облик исти или другачији од претходног. Без знања учесника, боја претходног облика могла је да имплицира на ком месту ће се следећи појавити на екрану. Учесници који су видели постојање овог обрасца су били у стању да усредсреде своју пажњу и брже направе свој избор. Поред полагања овог теста, учесници су попуњавали и упитник који је мерио колико су сујеверни у свакодневном животу.

Доказано је да сујеверне особе углавном пре схвате "знак" од других, и склоније су да га користе. У свакодневном животу, ово асоцијативно учење може да наведе особу да се определи за "срећну" оловку која изгледа да доноси добре оцене на испитима, или одређено одело за које се сматра да гарантује добар разговор за посао.

Креативни задаци и стварање су неузвесни и зависе од много чинилаца, што може објаснити зашто су велики ствараоци попут Бетовена и Дикенса усвојили тако специфично понашање да би своје мисли покренули.

Шта је проблем код "претераног имитирања"

Захваљујући медијима, када милијардер, или спортиста светске класе прича о својој свакодневној рутини, нека њихова понашања, стечена сујеверним учењем, ће мотивисати многе да их следе.

Кључни разлог за то је што су људи друштвена бића, спремна да траже и прихвате савет од успешнијих међу њима. Различите студије су показале да људи показују тенденцију да "претерано опонашају" друге, копирајући сваку радњу, чак и ако не постоји очигледан логичан разлог за то, а често иду толико далеко да и не доводе у питање зашто нешто раде само претпостављајући да то сигурно има сврху.

Због тога психолози сматрају да је сасвим природно да неко читајући биографију познатог писца или гледајући интервју са бизнисменом милијардером, буде у искушењу да преузме њихове обреде и ритуале у нади да ће некако постићи исти успех.

И веровање може бити "плацебо"

Истраживање шведских биотехнолошких компанија из 2020. године је показало да су два извршна директора, које су довели да повезују одређене маркетиншке стратегије, поновили потпуно исте кораке у својим новим пројектима, иако није било логичног разлога да се примени тај специфичан приступ.

Овакво понављање настаје јер стечени ритуали не захтевају много труда, и без обзира да ли је их је човек сам научио или их је преписао од других, сам чин извођења рутине могао би помоћи да се осећа боље. Ритуали смањују стрес и дају осећај да је ситуација под контролом.

Једно истраживање је показало да су кошаркаши прецизнији у својим шутевима ако прво прођу кроз одређену "рутину пре утакмице", као што је окретање или љубљење лопте. Друге студије су откриле да тражење од учесника да изводе мале ритуале може побољшати све, од академског учинка до тачности тона у караоке певању. На неки начин, то је помало као плацебо ефекат у медицини - осећај да радите нешто позитивно што може да промени исход.

image