Магазин

Ове ствари никада не би требало да перете у веш машини

Прање веша је (углавном) веома једноставно, али и поред тога многи од нас праве грешке када пуне веш машину. У најбољем случају те грешке ће нас коштати колико и уништена кошуља или пар обуће, а у најгорем - колико и нова веш машина.
Ове ствари никада не би требало да перете у веш машини© Canva / Rido

Ознаке на гардероби и предметима за покућство, попут прекривача, јастучница и слично, јасно прописују на који начин их треба прати - да ли ручно, у машини или у специјализованим услужним перионицама где се материјали третирају на посебан начин, хемикалијама.

Међутим, друштвене мреже довеле су до тога да се свакакви савети, па и они непроверени и штетни, деле "шаком и капом". Између осталог и савети о томе како је најбоље опрати неки комад гардеробе или обуће. Које ствари би ипак требало избегавати прати у веш машини?

Купаће костиме можете потпуно упропастити прањем у веш машини

Купаћи костими (иако можда и не делују тако) су израђени од тананих, осетљивих материјала, који се лако могу оштетити у веш машини - исцепати се или издеформисати толико да више неће бити носиви. Још један ризик јесте и њихово скупљање, уколико их оперете превише топлом водом.

Овај комад гардеробе најбоље је прати ручно, и то тако што ћете их прво потопити у млакој води како би се испрала морска со или хемикалије из базена. Након што одстоје у тој води најмање пола сата, костим би било препоручљиво опрати и детерџентом за осетљиве тканине и оставити на сушилици да се осуше.

Гардероба и обућа од коже или преврнуте коже

Иако не изгледа тако, кожа је поприлично осетљив материјал, коме никако не пријају ни високе температуре прања, а ни центрифугирање. Када је реч о преврнутој кожи, ту је ситуација још гора - њој не прија чак ни млака вода, будући да каменац оставља флеке које је касније јако тешко скинути.

Ствари од коже зато никада не би требало прати машински, већ их чистити искључиво благо навлаженом крпом или четком, било да је у питању одећа или обућа. Уколико нисте спремни да преузмете ризик, најбоље би било да прање ових ствари препустите професионалцима и однесете их на хемијско чешћење. 

Јастуци и наддушеци од меморијске пене

Обичне јастуке и прекриваче увек можете прати у веш машини, осим уколико они нису превелики и уколико на њиховим етикетама није експлицитно наведено да захтевају неки посебан третман, попут прања на руке или хемијског чишћења. Исто важи и за наддушеке и прекриваче за кревет.

Међутим, уколико имате јастук од меморијске пене, њега ни случајно не смете прати у машини за веш. Разлога има два: један је тај да превисока температура воде може истопити материјал, а други - да га, чак иако га оперете хладном водом, центрифугирање може потпуно разградити, односно раставити на најситније комадиће.

Кравате и брусхалтере је најбоље прати ручно

Кравате и лептир машне, нарочито уколико су оне израђене од вуне, свиле или кашмира би најбоље било прати на руке, како се тканина не би оштетила. Имајте у виду да би требало да користите и посебан детерџент намењен осетљивим материјалима, као и да их никада не цедите на силу, већ оставите на равној површини да се осуше природно.

Брусхалтере би такође требало избегавати прати у веш машини, али из другог разлога. Жице које се налазе у већини њих лако могу да исклизну из тканине и прођу кроз рупице на бубњу. Ово је иначе и један од најчешћих разлога због којих се веш машине кваре. Ако ипак инсистирате на томе да брусхалтере перете у машини, постарајте се да их убаците у врећице за прање.

image