Магазин

Одећу никада немојте чувати у пластичним врећама са хемијског чишћења, ево и због чега

Складиштење сезонске одеће или свечаних комада гардеробе у пластичним врећицама уопште није толико добро колико нам се може чинити. Штавише, може донети више штете него користи.
Одећу никада немојте чувати у пластичним врећама са хемијског чишћења, ево и због чега© Canva / Africa images

Уколико сте икада преузимали гардеробу са хемијског чишћења сигурно сте приметили како је сваки комад одеће спакован у пластичну врећу и окачен на офингер. Врло практично, зар не? По доласку кући треба само да окачите ствари у орман и то је то. Међутим, то никако не би требало радити. Постоји неколико разлога због којих би гардеробу која је тек враћена са хемијског чишћења увек требало извадити из пластичних врећица.

Због чега гардеробу никада не треба држати у пластичним врећицама

Први и најважнији разлог јесте чињеница да те пластичне вреће уопште "не дишу", односно не пропуштају ваздух. Због тога се у њима може створити влага, која је плодно тле за размножавање свакојаких бактерија и плесни. Ови микроорганизми могу довести не само до појаве флека и непријатних мириса, већ и изазвати реакције на кожи уколико, односно када дођу у контакт са њом.

Други разлог јесте тај што те кесе у које се пакује одећа након хемијског чишћења у већини случајева садрже бутилирани хидрокситоулен (БХТ) - конзерванс који може довести до тога да бела и гардероба светлијих тонова пожути у контакту са преосталом влагом. Стога је важно да одећу након чишћења извадите из врећа и тек онда окачите у орман.

Како је најбоље чувати сезонску и гардеробу која се тек повремено носи

У идеалном случају сезонску гардеробу би требало чувати на сувом месту које је потпуно заштићено од отицаја фактора из спољашње средине. То могу бити вакуум-кесе, али оно о чему би требало нарочито водити рачуна јесте да све ствари буду потпуно суве, тако да се у кеси не нагомилава влага.

Такође, током последњег прања пред складиштење ствари би требало избегавати коришћење омекшивача јер он задржава влагу у одећи. Осим тога, препоручује се и држање посебних врећица са лавандом - оне не само да доприносе бољем мирису, већ и штите од појаве мољаца и других инсеката. 

image