Магазин

Уз помоћ овог трика можете бити сигурни да ваш веш неће пуштати боју током прања

Гардероба јарких боја многима је омиљена, али је њено прање изазов пред којим поклекне већина домаћица. Разлог је и више него очигледан - само један погрешан потез и сав веш у машини попримиће нијансу оне једне мајице или чарапе која испушта боју. Како да спречите пуштање боје са обојене гардеробе?
Уз помоћ овог трика можете бити сигурни да ваш веш неће пуштати боју током прања© Canva / Bowonpat

Прање обојеног веша је попут лутрије - никада не знате како тканина може да одреагује на прашак или течни детерџент, посебно уколико је у питању прво прање. У већини случајева, боја којом је она обојена у веш машини почне да се испира, па су и последице "трагичне" - други веш поприми нијансу овог који испушта боју, а тај који је "главни кривац" за све већ након неколико прања потпуно избледи и може да се баци. Уз помоћ једног једноставног трика губитак боје приликом прања веша може се потпуно избећи, а све што вам је потребно можете пронаћи у својој кухињи.

Како да веш не бледи приликом прања

Трик у који се "куну" врсне домаћице је прилично једноставан и не захтева никакве специјалне издатке, нити уређаје. Све што је потребно јесте да у лавору припремите раствор тако што ћете у 2 литре воде растворити пола шоље соли и трећину шоље сирћета.

Када све састојке сједините и добро промешате, у лавор треба да потопите веш за који сумњате да би могао да пушта боју, и оставите га тако да одстоји око пола сата. Када време прође, ствари је потребно извадити и добро испрати у води све док она не буде потпуно прозирна.

Тек након овога можете бити сигурни да је обојени веш, а нарочито онај коме је то прво прање, спреман за убацивање у веш машину. Експерти препоручују, наравно, да чак и након овога темепература на којој перете веш буде прилагођена етикети са инструкцијама за одржавање одеће, како не би било изненађења.

Раствор соли и сирћета може бити ваш најбољи савезник у домаћинству

Осим што је врло делотворан у спречавању испуштања боје са обојене гардеробе, раствор воде, соли и сирћета у пропорцији која је наведена може послужити за још неколико ствари у домаћинству и заменити скупе (и потенцијално опасне) хемијске производе.

Можете га користити за прање унутрашњости фрижидера, у њега можете потопити кухињске даске за сечење како бисте их темељно опрали, а згодан је и за чишћење сребрног накита. Уколико додате и пар капи маслиновог уља, њиме можете брисати и дрвени намештај.

image
VV inauguration
banner