Магазин

Како је изгледао Иван Грозни? Бразилски форензичар "оживео" једног од најстрашнијих руских владара

Бразилски форензички уметник Цицеро Моралес успео је захваљујући савременим технологијама да "оживи" лик Ивана Грозног, једног од најстрашнијих руских владара икада и да до детаља дочара како је од изгледао.
Како је изгледао Иван Грозни? Бразилски форензичар "оживео" једног од најстрашнијих руских владара© Youtube / Cícero Moraes

Иван IV Васиљевич се у историју "уписао" као једна од најконтроверзнијих и најмистичнијих личности, која је својим тешким карактером и жестоким обраћањем са поданицима и заслужио надимак Грозни. Истина, није све било баш тако црно: он је био један од најобразованијих људи свог времена, поседовао је феноменално памћење и теолошку ерудицију. Захваљујући томе, он је оставио дубок траг у руској историји и тако постао предмет многих савремених истраживања и научних радова.

Прва реконструкција лица Ивана Грозног у историји

Право лице цара било је вековима "изгубљено", а први сусрет са њим се у савременој историји догодио тек 1963. године, кадаје совјетски научних Михаил Герасимов извршио ексхумацињу његове гробнице. И поред одрађене рестаурације цареве лобање научници нису имали много тога чиме би се могли похвалити: на њој су постојала бројна оштећења у пределу десне слепоочнице, па је без технологија какве данас имамо било праткично немогуће установити како је тачно он изгледао.

Сада тачно знамо како је изгледао Иван Грозни

Срећом, једном бразилском форензичком уметнику, Цицеру Мораесу, је пошло за руком да уз помоћ савремених алата уради апроксимацију лица Ивана Грозног. Користећи постојеће историјске податке, он је прво направио 2D пројекцију цареве лобање, а потом их искористио и за 3D реконструкцију. Укрштајући низ техника и пројекција добијених томографским скенирањем лобања живих појединаца, Мораес је успео да генерише укупно 9 фотографија за које се сматра да су (тренутно) највернији приказ првог руског цара.

А знамо и какве је био грађе

У научном раду који је Бразилац објавио наведене су и друге физичке карактеристике Ивана Грозног. Његов скелет је показао да је за живота он био висок измешу 178 и 180 центиметара, као и да је имао између 85 и 95 килограма. Његова грађа је више подсећала на спортску: тело је било утренирано и јако, што потврђују и записи са средине 16. века у којима је наведено да је цар "био висок, да је имао снажно тело и да је био дебео". Када је реч о пореклу, оно је било "мешовито": имало је карактеристике и динарске групе и јужноевропске, наведено је у раду.

image