Магазин

Тајанствени руски ритуал: Због чега су у Русији у стара времена "пекли" тек рођене бебе

Народни обичаји и веровања су нешто што у великој мери креира слику о томе како је један народ раније живео. Један од можда најбизарнијих руских ритуала било је "печење" беба.
Тајанствени руски ритуал: Због чега су у Русији у стара времена "пекли" тек рођене бебе© DALL-E by ChatGPT

Данас је медицина на изузетно високом нивоу, па чак и превремено рођене бебе добијају шансу за живот - лекари их смештају у инкубаторе у којима оне бораве док не ојачају. Пре више од једног века, Руси су морали да се сналазе на другачији начин.

Беба у тесту: стари обичај Руса који изазива чуђење

Када би данас неко рекао да је умотао бебу у тесто и ставио у пећ, вероватно бисте помислили да је луд. Али, овај ритуал се у старој Русији веома често практиковао, нарочито када би се беба родила превремено или са неком урођеном здравственом маном, попут рахитиса.

За почетак, било је потребно припремити посебно тесто: основни састојци били су ражано брашно и вода, али не било каква, већ извађена из три различита бунара. Воду није смео да донесе било ко - то је био задатак сеоске надрилекарке, за коју се веровало да има срећну руку.

Када би бебу умотали у тесто, ставили би је у пећ, да се "запече"

Када би се тесто припремило, приступало би се увијању бебе у њега, и то би радила или мајка или најстарија жена у селу. Док би се беба умотавала у тесто, сви присутни би изговарали разне враџбине, како би ритуал био делотворан, а беба након њега ојачала и "стала на ноге".

Тако умотану у тесто, Руси би бебу стављали у загрејану камену пећ, на неколико тренутака, да се она угреје и "запече". Народ је веровао да овај обред има магијску моћ и да ће само захваљујући њему превремено рођена или болесна беба добити шансу за живот.

Шта је толико посебно у овом обичају

Пећ није случајно одабрана као помоћно средство у овом обреду. Наиме, Руси (а и други словенски народи) веровали су да ватра има иселитељске моћи и да се на овај начин заправо телу и духу бебе даје снага да савлада све недаће. Једном "запечена", беба се више не би разбољевала.

Савремени стручњаци се донекле и слажу са овом теоријом, али своје закључке базирају на науци, а не сујеверју: велике осцилације у температури заиста потпомажу јачање имуног система и чине организам отпорнијим на вирусне и друге инфекције.

image