Магазин

Ако не желите мамурлук, урадите ово пре, после и током конзумирања алкохола

Најбољи начин да спречите мамурлук је да поптуно избегнете алкохол. Међутим, то је често лакше рећи него урадити, посебно ако је у питању славље, те вас атмосфера "понесе" и попијете много више него што сте планирали. Ипак, то не значи да заслужујете да патите следећи дан. Можете умањити ефекте мамурлука или га чак поптуно спречити ако се држите следећих савет
Ако не желите мамурлук, урадите ово пре, после и током конзумирања алкохола© Freepik/freepik

"Никада више нећу пити, зашто сам то урадио, биће ми лоше наредна три дана..." Ово су само неке од мучних мисли које вам се врте по глави јутро након догађаја на коме смо претерали са конзумирањем алкохола. Срећом, мамурлук не мора да буде неизбежна "цена коју плаћамо" за добар провод, а да бисте га избегли или барем умањили ефекат, постоје ствари које можете да радите пре, током, и после уживања у пиву/вину/коктелима...

Пре него што пијете

Масти и влакна у храни

Свима је познато да је било која врста хране препоручљива у спречавању мамурлука, али се посебно истиче масна када је у питању одлагање апсорпције алкохола у телу. Ово је добар први корак ка избегавању мамурлука. Определите се за храну која садржи здраве масти, попут авокада, тако да успут добијете и корисне хранљиве материје. Такође, храна богата влакнима, попут прокеља, сочива и кокица, разлаже и апсорбује алкохол, спречавајући га да доспе у крвоток.

Превентивни витамини

Витамин Ц, који се углавном веже за прехладе због способности у борби против њих, такође може да вас заштити од симптома мамурлука. Можете се ослонити на суплемент, али је препоручљивије да извор витамина Ц буду различито воће и друге намирнице.

Док пијете

Избегавајте пића која имају јаче боје и укус

Конгенери су једињења која алкохолу дају укус и боју. Свака врста алкохола садржи конгенере, али тамни алкохоли, као што су црвено вино и виски, генерално их имају више од светлијих. Ове токсичне хемикалије могу покренути упалне процесе у телу који помажу да се појаве симптоми мамурлука. Дакле, одлучите се високо филтрирани алкохол светлије боје. Што је алкохол скупљи, то је више филтриран и има мање конгенера који изазивају мамурлук.

Такође, пића попут вина, а посебно црно вино, може да садржи сулфите, који могу изазвати главобоље код људи који су на њих осетљиви, чак и пре него што се појаве симптоми мамурлука.

Избегавајте мехуриће

Истраживања су открила да присуство мехурића, било да су у газираном напитку као што је шампањац или у алкохолу помешаном са газираним соком, може убрзати брзину апсорпције алкохола. Карбонизација може изазвати проширење површине желуца, што доводи до повећане апсорпције алкохола (и веће вероватноће непријатног јутра после).

Не заборавите воду

Конзумирање воде током целог догађаја је један од најбољих начина да спречите мамурлук. Прво, обнавља нивое хидратације, што је врло важно, с обзиром да алкохол дехидрира. Вода је још важнија када помешате алкохол са кофеином, који удвостручује ефекат дехидрације, тако да морате бити опрезни.

Након конзумирања алкохолних пића 

Спавајте

Сан обнавља снагу организма, тако да немојте да се осећате лоше ако следећег дана морате дуже да спавате и посветите се одмору. Ово ће помоћи вашем телу да се опорави и "ресетује" након конзумирања алкохола. Имајте на уму да алкохол такође може негативно да утиче на дужину и квалитет сна, тако да немојте да будете разочарани ако нисте имали "савршени одмор" - најважније је да се следећег дана не напрежете.

Хидратација

Конзумација алкохола узрокује чешће мокрење, што доводи до дехидрације. Пијте доста воде, а можете попити и воду са додатком електролита, који помажу код хидратације.

Одаберите праву храну

Лагани угљени хидрати, као што су суви тост и крекери, могу бити добар избор. Они помажу у апсорпцији алкохола који је остао у стомаку, обезбеђују умерен унос шећера и сузбијају мучнину. Још један добар начин за борбу против ниске глукозе је конзумирање једне или две кашике меда уз јутарњи тост.

Поред тога, биће вам потребни протеини, као што су јаја. Богата су хранљивим материјама, садрже аминокиселину цистеин, која може помоћи у чишћењу јетре од штетних слободних радикала.

Ако је потребно, узмите лек

Можете попити лек који ублажава главобољу, а не узнемирава стомак. Међутим, пре узимања било којег лека, обавезно се хидрирајте и поједите лаган доручак.

Вежбајте (ако сте у могућности)

Слушајте своје тело: Ако се заиста осећате веома немоћно од мамурлука, вероватно није мудро да покушавате да вежбате. Искористите ово време за одмарање.

Међутим, ако мислите да имате довољно снаге, вежба може да буде прави лек који вам је био потребан. Многи људи верују да је тренинг сјајан начин за уклањање ефеката мамурлука. Не морате да се гурате до крајњих граница, али умерене вежбе могу бити решење за правилан рад метаболизма и ослобађање токсина.

image