Магазин

Свака четврта одрасла особа ће заувек остати сама, без партнера, показују истраживања научника

Пронаћи животног сапутника никада није било теже, покаазују најновија истраживања. Да ли су у питању превисоки стандарди приликом избора, лоша економска ситуација или нешто треће? Уосталом, није ни важно - важно је то да свака четврта нема партнера и врло вероватно га неће ни имати.
Свака четврта одрасла особа ће заувек остати сама, без партнера, показују истраживања научника© Canva / Biserka Stojanovic

Трендови у забављању се непрекидно мењају и иако би требало да захваљујући савременим технологијама имамо више могућности да пронађемо сродну душу, статистика говори супротно. Раније се брак доживљавао као институција, имао је своју "тежину" а парови су стремили да свој однос након неког времена озаконе.

Сада је слика нешто другачија, јер су се и друштвене норме у већини земаља окренуле наглавачке: на партнерске односе се више не гледа само кроз призму брака и породице, већ им се дају и друге димензије. Тако, примера ради, постоје ЛАТ бракови, где супружници бирају да живе у одвојеним становима, или ДИНК парови, у којима се партнери одлучују на заједнички живот, али без деце.

Епидемија самоће све више узима маха - четвртина људи уопште нема партнера

Одсуство партнера никако не би требало да буде синоним за непотпуност у емотивном смислу, нити би самоћа требало да се упоређује са усамљеношћу. Међутим, оно што јесте чињеница је да се све већи број одраслих сусреће са потешкоћама у проналаску емотивног партнера, а самим тим и са "рађањем" неког од ових осећаја у неком тренутку живота. Макар на моменат.

Једно истраживање које је спровео Пју Рисрч Центар (Pew Research Center) показало је да је ситуација поприлично алармантна и да тренд који имамо данас "прориче" врло изазовну и за неке нимало светлу будућност. Наиме, у тренутку када особе које су сада у 30-им и 50-им годинама постану педесетогодишњаци, чак четвртина њих биће сами и без иједног брака иза себе.

Миленијалци имају најмање ентузијазма када су односи у питању

Миленијалци, који сада имају између 30 и 40 година, рекло би се да су најмање ентузијастични када су емотивни односи у питању, а ништа боља ситуација није ни када је тема проширивање породице. Главни кривци за то су тешко одрастање у већини земаља, велика економска криза која је погодила цео свет, али и пандемија Корона вируса, која је потпуно променила поглед на живот.

Сада, када су коначно све ове недаће прошле, они као да желе да живе живот "пуним плућима" - да путују, да се више друже, да више раде и остварују своје каријерне циљеве, купују некретнине, удомљавају животиње. Све, само не да се посвете проналаску партнера. Да ли је оваква одлука великог броја миленијалаца исправна сада није тема, али закључак научника забрињава: многи од њих заувек могу остати сами, без партнера.

image