Магазин

ЛАТ бракови све популарнији: Супружници бирају да живе у одвојеним становима

Живот у брачној зајединици почива на компромисима - шта су чија задужења, код кога је даљински, а код кога финансије питања су која нису заобишла ни један брачни пар. Међутим, у последње време брак не подразумева нужно заједнички живот, а нови ЛАТ концепт преузима примат. Шта је толико привлачно у заједничком животу под различитим крововима?
ЛАТ бракови све популарнији: Супружници бирају да живе у одвојеним становима© Canva / shisuka, eternalcreative

Институција брака одавно је изашла из оквира "док нас смрт не растави", а чак ни правна дефиниција брака као законом уређене заједнице живота жене и мушкарца више није једина могућа, ни нужна форма. Нови тренд у овој области је такозвани ЛАТ брак (living apart together), у коме жена и мушкарац не деле кров над главом, односно имају заједнички, али и сопствене станове у којима живе по жељи.

Концепт и бенефити ЛАТ бракова

Концепт ЛАТ брака веома је једноставан: двоје људи су у брачној заједници и део времена проводе заједно, као и сви други брачни парови, али свако од њих има и своју некретнину која им пружа осећај сигурности и даје могућност да имају лични простор. На овај начин, оба партнера могу да имају време за себе и своје хобије, као и мир када је он потребан, а са друге стране, заједнички стан је попут мирне луке у којој могу да деле емоције и креирају заједничке успомене.

Наравно, за здраво функционисање ЛАТ бракова важно је да се испоштују два предуслова: да су обоје партнера сагласна са концептом заједничких, а одвојених живота, као и да је ниво поверења на довољно високом нивоу како се не би јављале сумње и љубомора.

Да ли су ЛАТ бракови погодни за све

Показало се и да брак или озбиљна веза са партнером са којим се не дели заједнички кров над главом посебно одговара зрелијим особама. Због чега је то тако? Ствар је навике: они који у зрелијим годинама или након више година самосталног живота ступају у озбиљну везу већ имају устаљене рутине, као и простор у коме живе и за који су везани из емоционалних или других, практичних разлога.

Такође, концепт ЛАТ брака је одличан избор за партнере који имају различите типове личности. Примера ради, у заједници интроверта и екстроверта, педантне и немарне особе, па чак и ранораниоца и спавалице, брак на две адресе може бити сјајна алетрнатива заједничком животу.

Холивудска звезда Гвинет Палтроу је још 2019. године у једном интервјуу споменула да она и њен супруг живе заједно, а овдојено, а на питање новинара да ли овакав начин живота утиче на интимност, она је одговорила:

"Напротив. Мислим да то заиста помаже да се сачува мистерија и да се сви осећају као да имају своје животе."

ЛАТ бракови нису "од јуче"

Иако би се могло закључити да је овакав концепт брака нека творевина новијег доба, то није баш тако. Уколико мало "загребемо" по историји, видећемо да су се на сличан начин брачни односи градили и у давна времена. Аристократија и буржоазија, царске и краљевске породице, одувек су имале у својим дворовима засебне спаваће собе за брачне партнере, а у одређеним случајевима, супружници су живели чак и на различитим крајевима двораца.

image