Магазин

Градоначелник жели да смрша и испуни предизборно обећање - грађани му у томе помажу (ФОТО)

Реч "дебељко" исписана на једном зиду у граду подстакло је овог градоначелника који се за време свог мандата угојио 50 килограма, да смрша. Градоначелник Валдобјаденеа, малог места у Италији, добио је невероватну подрушку својих суграђана и то не само у политичком смислу - становници му помажу да изгуби килограме тако што шетају са њим и физички се активирају.
Градоначелник жели да смрша и испуни предизборно обећање - грађани му у томе помажу  (ФОТО)© Anastasia Kazakova/freepik

Лучано Фрегонезе освојио је трећи мандат као градоначелник Валдобјаденеа, града у северном региону Венето и обећао је да ће се боље бринути о свом физичком здрављу и покушати да се врати на 90 килограма колико је имао када је први пут изабран пре десет година.

Фрегонесе, који сада има 140 килограма окривио је добијање на тежини друштвене обавезе и дуге радне сате:

"Сигурно је да је то било питање лењости и седења, али бити градоначелник значило је да више нисам могао да се бавим спортом или физичком активношћу. Други проблем је што уживам у јелу и пићу, такође зато што овде добро једемо и пијемо и није лако држати дијету", рекао је, а пише Гардијан.

Пријатељи су се шалили да би требало да се фокусира на губитак килограма у својој кампањи за поновни избор, што је изгледа мотивисало бираче, пошто је победио ривале са великом разликом, освојивши 67 одсто гласова.

Након што је неко написао panzone (што отприлике значи "дебељко") на зиду у граду, одлучио је да једном недељно шета. Фотографија натписа се проширила друштвеним мрежама.

"Није ме то потресло, али ме јесте подстакло. Пријатељ је предложио да шетамо заједно четвртком увече, када имам састанке са мештанима, али сам онда одлучио да комбинујем те две ствари", каже.

Шетње од 5 и по километара, које укључују око 250 метара успона, почеле су пре неколико недеља, а прва је привукла 45 људи.

"Онда је следеће недеље дошло је 113 људи, а прошле недеље 215 и 12 паса. Људи долазе да ме подрже у мом циљу, и рекао бих да око 10 осто користи прилику да ми постави питања. Али већина долази да хода и разговара са другима. Врло је мотивишуће јер не бих то радио сам – било би превише досадно и превише сам лењ", истакао је градоначелник.

Фрегонесе је одлучан да достигне свој циљ, можда ће почети и да трчи.

"Можда у будућности, али за сада само ходам", казао је.

image