Магазин

Најбоље, најгоре и најјефтиније локације за рад на даљину - на листама се налазе и градови из Србије

Због пандемије, сви смо морали да прилагодимо свој начин живота, укључујући и начин рада. Фирме су почеле да функционишу по систему "рада на даљину" и по многима овај потез је резултирао срећнијим и продуктивнијим радницима. Такође, "remote" је дао још могућности - не само да запослени могу да раде од куће, већ и са било ког места у свету.
Најбоље, најгоре и најјефтиније локације за рад на даљину - на листама се налазе и градови из Србије© Polina Sushko/unsplash

Рад од куће се многима чини као најбоља опција, јер поред тога што дом постаје канцеларија, такође она може бити смештена на било ком месту. Чињенице говоре да се све више људи опредељује за оваквз варијанту, а сајт Brother је урадио детаљну анализу градова у Европи и одредио је који су најбоље, најгоре и најјефтиније локације за рад на даљину. У обзир су узети фактори као што су Wi-Fi брзина интернета, цена стана, цена електричне енергије, безбедност у земљи и општи трошкови живота.

Најбољи европски градови за рад на даљину - најбољи квалитет живота и најповољније цене станова и режија 

Луксембург је оцењен високом оценом у домену квалитета живота, град Оломоуц је хваљен због повољне ренте станова, где за једнособан стан би требало издвојити око 407 евра, док се код Ротердама истиче такође свеопшти квалитет живота. 

1. Луксембург, Луксембург
2. Оломоуц, Чешка
3. Ротердам, Холандија
4. Алборг, Данска
5. Рејкјавик, Исланд
6. Утрехт, Холандија
7. Орхус, Данаска
8. Аиндховен, Холандији
9. Плзењ, Чешка
10. Орадеа, Румунија

Најгори европски градови за рад на даљину - ниска безбедност, високе цене станова

Упркос томе што је позната по својој богатој историји и културном значају, Атина је најгори европски град за рад на даљину, а главни разлог је безбедност. Следи га Солун, а за Београд, који је трећи на листи, се наглашава да цене изнајмљивања једнособних станова у центру града прелазе цифру од 763 евра. 

1. Атина, Грчка
2. Солун, Грчка
3. Београд, Србија
4. Патрас, Грчка
5. Лимасол, Кипар
6. Нови Сад, Србија
7. Ларнака, Кипар
8. Сарајево, Босна и Херцеговина
9. Париз, Фрацунска
10. Лион, Фрацунска

Најјефтинији европски градови за рад на даљину - изразито повољне ренте станова

Најповољнији град за оне који раде на даљину је Тузла за коју је наведено да једнокреветни стан у центру града кошта само 207 евра месечно, а да је храна ван куће такође супер јефтина - просечан оброк кошта око 4 евра. Такође, трошкови живота градова у Румунији су веома повољни, те не изненеђује што се високо котирају на овој листи. 

1. Тузла, Босна и Херцеговина
2. Орадеа, Румунија
3. Крајова, Румунија
4. Пловдив, Бугарска
5. Јаши, Румунија
6. Темишвар, Румунија
7. Сибиу, Румунија
8. Скопље, Северна Македонија
9. Ниш, Србија
10. Сарајево, Босна и Херцеговина

Пет најскупљих градова за рад на даљину су Цирих, Лондон, Лозана, Женева и Даблин, наводи се на поменутом сајту. A што се тиче најсрећнијих земаља за рад на даљину на листи су се нашли Финска, Данаска, Холандија, Исланд и Швајцарска.  

image