Магазин

Овај бајковит италијански град се бори да прода куће за један еуро, eво у чему је проблем

Куће у Италији које се продају за један евро изазивају велико интересовање широм света. Сада је актуелно село Патрика где се наглашава да је идилично место, али да живот за локално становништво и није био лак. Такође, иако овде постоје оронуле грађевине које "једва чекају" да се продају, бирократија, као свугде у свету, прави велики проблем.
Овај бајковит италијански град се бори да прода куће за један еуро, eво у чему је проблем© ukaesenko/pixabay

Није тајна да се на прелепим локацијама у Италији често продају оронуле куће за само један евро. Локалне власти се надају да ће тако људи удахнути нов живот изумрлим селима и колико год намера била добра, толико постоје одређене ствари које коче цео систем. То се управо догађа са прелепим селом Патриком, које би да понуди куће за симболичну цену, али нерегулисани имовинско-правни односи то недозвољавају.

Патрика је смештена на стеновитом платоу са погледом на долину Сако у централној Италији. Многи кажу да је бајковито место, али живот овде није био лак за локалце у прошлости те су се многи иселили - отишли су у потрази за светлијом будућношћу негде другде, остављајући своје домове празне.

У покушају да удахне нови живот умирућем селу, градоначелник Луцио Фјордалисо покушава да се угледа на успех других италијанских села која су своје празне домове дали на продају за један евро. До сада је имао мало успеха.

Зашто се одустаје од продаје кућа

Док локалне власти у градовима који су остали ненасељени због земљотреса и других природних непогода имају надлежност да продају напуштене куће без дозволе власника, то није случај за Патрику.

"Мапирали смо све напуштене куће и упутили службени позив првобитним власницима да их позовемо да предају своје трошне породичне некретнине, али смо успели да продамо само две куће за један евро. Прво нам је потребна доступност власника, или њихових наследника, за располагање њиховим старим кућама. Тек тада можемо да ставимо ове некретнине на продају уз њихову сагласност, што чини процес веома компликованим. Готово немогуће", каже Фјордалисо за Си-Ен-Ен.

Наглашено да су куће често у власништву више лица и да би се продале, потребна је сагласност свих:

"Располагање потенцијалним кућама од једног евра суочено је са ћорсокаком јер је већина рођака који деле исту имовину била у међусобном сукобу из личних разлога или нису могли да се договоре око продаје, неки су једва разговарали или познавали једни друге, други су живели у удаљеним градовима и чак и у иностранству", каже градоначелник.

Једине две напуштене куће које је Патрика успела да прода у оквиру своје "шеме од једног евра" биле су у потпуном власништву два мештана, тако да није била потребна никаква веза са рођацима.

Породичне свађе и освета праве проблеме

У ситуацијама када су породичне свађе у игри, рођаци би могли да одлуче да не продају свој део због правних питања везаних за наследне спорове, или чак као вид освете.

Још један разлог због којег схема за један евро никада није почела у Патрики могао би бити стање напуштених домова. Неке од кућа су једноставно превише запуштене да би се продале, чак и када би власници били вољни да пристану на то.

Мештанин Патрике Ђани Валеко и његова два брата одлучили су да напуштени дом својих родитеља ставе на тржиште да виде шта ће се догодити, али су убрзо открили да је кућа далеко од пожељне и схватили су да је нико неће да купи.

Пореске олакшице су примамљиве власницима и странцима

Градска већница је недавно финансирала преуређење спољних фасада неких древних палата, што је навело неколико мештана да у потпуности преуреде своје старе породичне куће и ставе их на коришћење након деценија занемаривања. У тим случајевима, постоје и олакшице, што су неки протумачили као корисним. Право на пореске олакшице би имали и странци који би се преселили у село и покренули мали бизнис.

image