Магазин

Да ли је превара икад оправдана - неки људи мисле да постоје околности које оправдавају неверство

Свако ко се сусрео са неверством, било да је варао или био преварен, зна колико је та ситуација тешка и какве последице оставља на односе. Статистике каже да извесни број људи ипак сматра да превара може бити оправдана, па се питамо - да ли заиста може? Или, ипак пракса говори нешто друго?
Да ли је превара икад оправдана - неки људи мисле да постоје околности које оправдавају неверство© cottonbro studio/pexels

Варање је чест разлог за прекид веза и сматра се чином који може поткопати поверење и нанети непоправљиву штету вези. Чак 94 одсто људи каже да радије никада не ступили у брак него да заврше са особом за коју знају да ће их преварити, 82 одсто испитаних каже да има "нулту толеранцију" за неверство, каже истраживање.

Ипак, студија открива још један податак - више од 54 процента испитаника такође је изјавило да верује да варање може бити оправдано. Иако не желе да буду преварени, такође сматрају да постоје одређене олакшавајуће околности које могу оправдати такво понашање.

Шта је варање

Варање је тешко дефинисати, делом због тога што је и даље табу тема за разговор. Неки стручњаци кажу да постаје све теже за навигацију како се наше норме односа мењају и еволуирају.

"То је сложен концепт у 2024. години са порастом етичке немоногамије и отворених веза које замагљују границе моногамије," каже терапеут Лиз Хјуз.

Најчешћа дефиниција варања укључивање у било какву интимност са неким ван везе.

Поред сексуланог, емоционално варање може бити подједнако сложено. "Често слање порука, позивање или дружење са неким на романтичан начин такође би могло да се рачуна као варање ако изазива да се партнер осећа изневерено или нелагодно," примећује сексолог Сузана Вајс.

Зато су психолози јасни и препоручују да дефинишемо своје границе када одлучимо да озваничимо своју везу:

"Постављањем граница неће бити забуне око тога шта је или није оправдано," слаже се терапеут Рејчел Голдберг.

Може ли варање икада бити оправдано

Варање је веома често, али то не значи да се може оправдати, каже психолози.

"То је питање пристанка. Ако је ваш партнер пристао на моногамну везу са вама и онда се појављују други партнери то је кршења пристанка," објашњава она. "То нарушава осећај емоционалне безбедности, као и потенцијално физичку безбедност (због могућности преноса полно преносивих инфекција). Варање такође ускраћује особи која вара однос у којем може бити потпуно отворен и искрен. Зато, чак и ако имате разумљиве разлоге за варање, најбољи приступ је или раскинути или отворити везу уместо да стваљате партнера у ситуацију за коју није пристао".

Статистика каже једно, а пракса друго: "На основу мог искуства са пацијентима, варање не може бити оправдано. Када оправдавамо акцију, покушавамо или да минимизирамо утицај који та акција има на другог или да променимо перцепцију те акције код друге особе, што је гаслајтинг", каже Брендон Симпсон, терапеут, а пише Бест Лајф.

Која је разлика између афере и варања

Неки људи разликују варање и аферу, док други сматрају да су сви облици неверства једнако подмукли и једнако тешки за опоравак.

"Разлика између варања и афере је у томе што је варање широк појам који обухвата различите типове неверства, као што су једнократни сусрети или превелику везаност. С друге стране, афера је обично дугорочна, тајновитија и укључује и емоционалне и физичке аспекте," каже Голдберг.

image