Магазин

Да ли сте жртва гаслајтинга

Да ли често почињете да доводите у питање сопствену перцепцију стварности, чак и сопствену здраву памет, у вашој вези? Ако јесте, ваш партнер можда користи оно што стручњаци за ментално здравље називају „гаслајтинг
Да ли сте жртва гаслајтинга© unsplash/ Sydney Sims

 Овај израз потиче од назива позоришне представе "Гас Лајт" из 1938. године, у којој муж покушава да излуди своју жену тако што пригушује светла у њиховој кући, а затим пориче да се светло променило када му жена на то укаже, инсинуирајући да она има менталну болест.

Од 2018. године, када ју је након инаугурације Доналда Трампа Оксфордски речник енглеског језика прогласио за реч године, гаслајтинг се употребљава готово свакодневно. Израз је увелико почео да се користи управо због његових учесталих тврдњи како медији шире "лажне вести" и навођења да је његова администрација једини арбитар истине, док је његово председавање поређено са токсичном везом.

Међутим, право значење ове речи као да се изгубило у преводу. Поред тога што се користи у свакодневном говору, овај термин заправо описује истински облик емотивног насиља и манипулације, у којој саговорник пројектује сопствене емоције и уверења, чиме своју жртву доводи у заблуду и наводи да преиспитује сопствени разум, памћење или моћ опажања, објашњава Ема Давеј, експерт за односе и нарцисистичко понашање. „Жртва се осећа као да није особа каква је била пре. Као да је обавијена велом збуњености, у немогућности да донесе исправну одлуку“.

Гаслајтинг у емотивним односима можда је и најчешћи облик ове појаве, а процењује се да више од 43 милиона жена и више од 38 милиона мушкараца током свог живота доживи ову врсту емотивне манипулације. Mожемо га препознати по фразама попут:

  • "Измишљаш. То се није никада десило."
  • "Превише драматизујеш ствари, није тако као што ти изгледа."
  • "Није проблем у мени, већ си ти преосетљив(а)."

„Жртва гаслајтинга се константно преиспитује, а доношење одлука представља праву ноћну мору. Ма коју одлуку она донела, свака ће бити погрешна“ наводи Ема. На тај начин жртви се одузима моћ и контрола над сопственим мислима, жељама, одлукама и осећањима, а живот постаје „ходање по јајима“ како се особа која врши гаслајтинг не би увредила или наљутила.

Постоје одређени „знаци“ да вас неко гаслајтује:

  • Стално преиспитујете све ваше одлуке, а чак и оне најједноставније тешко доносите
  • Имате утисак да сте преосетљиви
  • Свака несугласица се завршава тиме што се извињавате и стално имате осећај да сте негде погрешили
  • Оправдавате поступке вашег партнера пријатељима и члановима породице
  • Прећуткујете важне догађаје из живота пријатељима и породици како не бите морали да се упуштате у детаље
  • Имате осећај да нешто није у реду, али не можете јасно дефинисати шта

Наравно, списак није коначан, и разликује се од случаја до случаја. Да бисте превазишли ову врсту злостављања, важно је да почнете да препознајете ове знакове и на крају поново научите да верујете себи.

Оно што може бити заједничко свим жртвама гаслајтинга је управо модел „изласка“, напуштањем конверзације, али и вођење дневника како би се препознали шаблони понашања гаслајтера. И најважније од свега - разумевање да није ваша кривица, и да гаслајтер чини све што је у његовој моћи не би ли имао контролу над ситуацијом и жртвом.

image