Магазин

Мигрена - шта радити, а шта не кад наступи пулсирајућа главобоља

Ко год се сусрео са мигренама, добро зна шта то значи - неиздржив пулсирајући бол у глави који траје од неколико сати до неколико дана. Често су веома онеспособљујуће, а праћене су мучнином, повраћањем и осетљивошћу на светлост и звук. Иако не постоји трајан лек за мигрену, комбинација превентивних мера, лекова и промена у начину живота може значајно смањити њихову учесталост и тежину. Међутим, шта можемо да урадимо када је бол већ почео, а шта треба да избегавамо?
Мигрена - шта радити, а шта не кад наступи пулсирајућа главобоља© Andrea Piacquadio/pexels

Када мигрена наступи, чини се да бол никад неће престати - јак је, интензиван и утиче да не можемо да нормално радимо своје дневне "задатке". Лекари кажу да постоје одређене ситуације које треба да практикујемо како бисмо мало смањили интензитет бола и предлажу да урадимо пар ствари како бисмо, што је могуће безболније, прошли кроз овај напор.

Истичу да мигрене нису увек неизбежне и да се понекад могу спречити. Чак и када је наступила, има начина да је спречимо да постане гора, а кључ је увек да будемо припремљени и свесни онога што се дешава у телу.

Неки имају знакове упозорења пре него што мигрена почне

Велики број људи примећују одређену групу симптома која се јавља у распону од неколико сати до 2 дана пре него што мигрена почне. Знакови који указују да "долази" су:

  • промене расположења
  • укочен врат
  • жудња за одређеном храном или пићем
  • затвор или дијареја
  • промене вида и других чула

Шта радити када је мигрена наступила 

Ако већ можемо предвидети да ћемо имати мигрену, промене у понашању помажу да је држимо под контролом. Зато је битно да узмемо лек који нам је лекар препоручио.

Неопходно је да се одморимо, па чак и дремнемо. А препорука је да попијемо и кафу или чај са кофеином, јер нам могу помоћи у заустављању бола. Али не треба претеривати и обевезно избегавати кофеин непосредно пре спавања, јер као што знамо, он може утицати на квалитет сна.

Хладне облоге могу смањити бол, али за неке људе, топлота као што је на пример, топла купка, може помоћи. И наравно - хидратација која је обавезна у овим ситуацијама, јер понекад је чаша воде довољна да заустави главобољу.

Шта се не препоручује 

Не смемо претеривати са лековима и обавезно разговарати са лекаром ако је лек потребан више од 2 дана недељно. Битно је да не прескачемо оброке и да покушамо да једемо приближно исто време сваки дан. Храна треба да је лаганија, дакле без масних сирева, прерађеног меса, слаткиша, алкохола.

Не стресирати се 

Звучи иронично, али када се превише бринемо о мигрени, стрес може учинити да се и појави. Зато је добро да пробамо са масажом или техникама које утичу на смањења стреса као што су дубоко дисање или медитација, пише Вед-ем-ди.

image