Магазин

Мигрене у 30-им годинама могу указивати на ризик од можданог удара, упозоравају научници

Разлог више за главобољу код миленијалаца и генерације Зед јесте последње истраживање научника које је показало да појава мигрена у ранијем одраслом добу уопште није добар знак. Како су показала истраживања, они који пате од мигрена налазе се у зони повишеног ризика од доживљавања можданог удара.
Мигрене у 30-им годинама могу указивати на ризик од можданог удара, упозоравају научници© Canva / EXTREME-PHOTOGRAPHER

До сада су научници и лекари појаву можданог удара повезивали са такозваним традиционалним факторима ризика, попут повишеног крвног притиска, високог холестерола, дијабетеса типа 2, конзумацијом дуванских производа, гојазношћу и седентарним начином живота.

Последња истраживања, међутим, сугеришу да би у разматрање приликом процене ризика од настанка можданог удара у обзир требало узети и такозване нетрадиционалне факторе, који подразумевају мигрене, поремећаје згрушавања крви, болести бубрега и аутоимуна обољења, преноси Њујорк Пост.

"Не треба занемарити нетрадиционалне факторе ризика од можданог удара и фокусирати се само на традиционалне факторе ризика. Оба су важна за развој можданог удара код младих људи", наводи Мишел Леперт, доцент неурологије на Медицинском факултету Универзитета Колорадо.

Мигрена и мождани удар - како су повезани

Како би се установила повезаност између нетрадиционалних фактора и ризика од настанка можданог удара, научни тим на челу са Мишел Леперт спровео је детаљно истраживање које је трајало пуних 7 година, током кога су анализирани медицински подаци више од 2.600 пацијената који су имали мождани удар и више од 7.800 оних који нису.

Закључак студије научнике је изненадио: међу одраслим особама млађим од 35 година, више можданих удара било је повезано са нетрадиционалним факторима ризика. Бројке нису нимало утешне: 31 проценат код мушкараца и око 43 посто код жена. Са друге стране, као последица традиционалних фактора ризика, мождани удар јављао се код око 25 посто мушкараца и више од 33 процената жена.

Од нетрадиционалних фактора највише се истакла мигрена, која је довела до чак 20 процената можданих удара код мушкараца, односно 35 код жена. "Ова студија би могла бити прва која показује колики се ризик од можданог удара може приписати мигренама", навела је Леперт.

image