Магазин

Ни дизање тегова, ни пилатес: Ово је нови фитнес тренд за јачање целог тела

У свету фитнеса постоји толико могућности за тренирање и лични развој, да је тешко одабрати праву врсту вежбања. Ако покушавате да пронађете физичку активност која ће да у исто време ојачава ваше тело и ум, а може да вас повеже са другим људима и природом, онда ова врста тренинга - која је посебно популарна током летњих месеци - може да буде савршен избор за вас.
Ни дизање тегова, ни пилатес: Ово је нови фитнес тренд за јачање целог тела© Freepik/freepik

Зидни пилатес, ходање уназад, примално кретање - ово су само неки од фитнес трендова који се у последње време шире на друштвеним мрежама. Сада, све више људи се окреће ка спортском пењању. Корисници друштвених мрежа и многи фитнес инфлуенсери сматрају да је ово "идеалан тренинг", јер истовремено ради на јачању свих делова тела, али и ума.

Како пењање може да трансформише тело и дух

Овај узбудљив спорт је одличан за обликовање тела, јер захтева од нас да користимо све групе мишића - ноге, руке, леђа, трбушне мишиће... Може бити добар избор за оне који желе разноврсне вежбе, које ће помоћи у развијању снаге. Осим тога, вежбају се издржљивост, координација и флексибилност.

Велика предност ове врсте тренинга, било да је на вештачком зиду или на отвореном, је развој самодисциплине и менталне снаге. Испрва може деловати као застрашујућ спорт, посебно за оне који немају много искуства. Међутим, ово је тренинг у коме свако може да се окуша, јер за пењање не постоји одређена грађа тела од које зависи успех.

Љубитељи овог спорта такође сматрају да сваки помак који се направи у пењању делује као велика награда за труд, што служи као додатна мотивација и објашњење зашто се толико људи брзо и лако "заљуби" у овај спорт.

Осим физичких резултата, овај спорт се препоручује онима који себи желе да поставе нове циљеве и изазове, да преброде страхове и сумње у сопствене способности. Многи верују да се, са сваким новим успехом у пењању, развија не само физичка снага и спретност, већ и самопоуздање.

Ово је и друштвени спорт, у коме почетници и они који имају више искуства заједно тренирају, граде пријатељства... Међуљудски односи се посебно развијају када се пењање ради на отвореном, у природи, што је један од омиљених делова заговорника ове врсте рекреације.

Одакле почети

Прво и основно: Опустите се! Иако можда изгледа страшно, не би требало да себи стварате додатни притисак. Пронађите место, било да је на отвореном и затвореном, које вам се допада и у коме имате приступ саветима стручњака. Добро загрејте прсте, зглобове, лактове, рамена, врат, колена и глежњеве пре почетка сваког тренинга. У зависности од делова тела које желите да ојачате, можете мењати рутину.

Увек је препоручљиво да, када год почињете са новим рекреативним активностима, вежбате са неким ко ће вас усмеравати и надгледати. Такође, немојте да се устручавате да тражите савете од других пењача, пише Вог Адриа и Фитпас.

image