Магазин

"Примално кретање" - враћање "природним инстинктима" помоћу фитнеса

Фитнес стручњаци сматрају да ће највећи тренд ове године бити "примално кретање", то јест покрети које човек несвесно обавља сваки дан, без потребе за коришћењем опрема и справа.
"Примално кретање" - враћање "природним инстинктима" помоћу фитнеса© Pexels/The Lazy Artist Gallery

Многи експерти и фитнес инфлуенсери верују да ће се људи вратити појединим "биолошким основама" што се тиче физичке активности у наредних неколико месеци. Један од разлога може бити надолазеће топло време, када ће људи пожелети да обављају тренинге на отвореном. Други може бити чежња за једноставним, али ефектним покретима, који се могу усавршити без одласка и теретану и без коришћења опреме.

Примално кретање представља све "природне" покрете које човек обавља у току дана. Главни од њих су искорак, чучањ, ротирање, гурање/вучење, љуљање, ходање. На пример, за устајање из столице или узимање предмета са пода потребан је благ искорак и чучањ, повлачење и гурање врата за отварање и затварање, брзи ход улицама...

Професионални тренери и фитнес интруктори сматрају да увежбавање прималног кретања може бити добро не само за рекреативне вежбе, већ може доћи и до унапређене спретности, чак и када подсвесно обављамо исте покрете у свакодневници. Тиме се може побољшати целокупно здравље, мобилност и чак се могу спречити одређене повреде током других врста тренинга.

Не постоји прецизно одређена рутина за примално кретање, већ је најважније да се инстинктивни покрети тела усаврше. У зависности од способности појединца, могуће је саставити добар план. Неке од вежби које се користе могу бити: различите варијације чучњева и искорака, издржаји, кардио (ходање или брзи ход за почетнике, трчање за искусније), многе врсте вежби за трбушњаке, истезање и вежбе за покретљивост...

Када се наведени покрети усавршавају, онда је могуће побољшати и квалитет свих других врста тренинга, што ће бити добро за резултате и све будуће физичке активности. Иако су сада званично "у тренду", многи верују да наведени покрети никада неће бити запостављени у свету фитнеса, јер представљају основе свих покрета не само у теретани, већ и животу. Неки од савета могу бити и ходање/трчање у природи без обуће или чак имитирање покрета гориле. 

Осим физичких, многи описују и бројне менталне бенефите прималног кретања. Поједини фитнес инфлуенсери описују да се наведене вежбе могу посматрати и као врста игре, која помаже човеку да се поново осећа као дете и упозна своје тело. Позитивном перспективом и изједначавање тренинга са разбибригом ће учинити да брига о сопственом здрављу не буде само још једна обавеза, већ и уживање.

image