Магазин

Музика за бебине уши: Наука открива које познате поп и рок нумере малишани обожавају

"Заразан" ритам, елементи који се понављају, високи тонови и једноставна структура - овако научници описују песме које су идеалне за децу. Има ли таквих нумера међу песмама познатих поп и рок извођача? Итекако!
Музика за бебине уши: Наука открива које познате поп и рок нумере малишани обожавају© Canva / DaniloAndjus

Осам од десет родитеља свакодневно пушта музику својим малишанима како би их анимирали или умирили, док скоро половина и заиста види позитиван учинак код своје деце након слушања музике. Да ли је то само субјективни осећај? Не, иза бенефита које одређене нумере имају на децу стоји наука.

Формула за "идеалну" дечију песму

Песме за децу би, у идеално случају, требало да имају темпо који варира између 60 и 120 BPM (откуцаја у минути), "марширајући или љуљушкајући" ритам који се понавља кроз читаву композицију, као и ритмичан, весео текст, показала су истраживања психолога са Универзитета у Шефилду. Оваква музика подстиче малишане да ходају, играју или се њишу у ритму музике, што се позитивно одажава на њихово расположење, као и унапређење моторичких вештина и координације у простору.

"Дечије песмице имају једноставну структуру и ритам који је могуће предвидети, а малишани томе не могу да одоле", навео је доктор Мајкл Боншор у интервјуу за Њујорк Пост.

Није само побољшање моторике и координације, има и других бенефита

Речи и мелодија који су репетитивног карактера, односно који се понављају, олакшавају деци да имају активну улогу у слушању музике и подстичу их да се укључе у "извођење", што дугорочно има велики утицај на њихове комуникационе вештине. Уједно, слушање песама које су пријатне њиховом уху, малишанима омогућава и да се повежу са својим родитељима, кроз посматрање говора тела који је присутан током играња уз музику и његову синхронизацију.

"Активности пропраћене музиком имају позитиван учинак на развој детета и помажу им да изграде комуникационе вештине, али и да науче да каналишу своје емоције", појаснио је доктор Боншор.

Које су то песме "савршене" за малу децу

Песме које одговарају горенаведеним параметрима не морају нужно бити компоноване за малишане. Штавише, међу популарним рок и поп композицијама већ постоје песме које пријају дечијем уху, а у којима уживају и одрасли. Међу њима су светски познате песме "Radio Ga Ga" и "We Will Rock You" рок групе Квин, као и нумера "All the Single Ladies" коју изводи Бијонсе, преноси Њујорк Пост. Међу песмама које испуњавају ове критеријуме налазе се и "I Like to Move It" извођача will.i.am, "Don’t Worry, Be Happy" Бобија МекФерина, као и "Rim Tim Tagi Dim" Бејби Лазање.

image