Магазин

Застрашујући обичаји на руској свадби: Како су девојке некада давно стајале на "луди камен"

Руски народ веома поштује традицију и чини све да она одоли зубу времена. Ипак, неки обичаји су са разлогом остали у прошлим временима. Замислите само да се данас млада опрашта од своје породице и пријатеља и "духовно умире" не би ли отпочела брачни живот. Или да се младожења побије са породицом будуће супруге како би показао своју снагу. Незамисливо је, али су пре свадбени обичаји управо овако изгледали. И то није све... То је тек почетак.
Застрашујући обичаји на руској свадби: Како су девојке некада давно стајале на "луди камен"© Youtube / ЭТО ИНТЕРЕСНО!

Руска свадба је столећима била синоним за врхунски провод: трпеза је увек била богата, а славље уз песму и игру трајало је недељама. Међутим, свадбе какве се праве данас нису ни близу онога што се организовало у стара времена. Тада је склапање брака било поприлично застрашујуће и саткано од православних и паганских ритуала који би данашње младенце у најмању руку шокирало. А можда и потпуно одвратило од идеје да стану на "луди камен".

Девојка на свадби "умире" и поново се рађа у породици младожење

Неколико дана до свадбе невеста би обилазила све куће у селу, опраштајући се од становника и молећи их за опроштај њених грехова. У руској култури се сматрало да ступајући у брак, жена умире за своју породицу и поново се рађа у породици свог супруга. Девојачко вече организовано је, по традицији, у бањи, где би другарице младу купале из три различите кофе и жалиле је, кукајући на сав глас. Млада би пред свадбу требало да пролије што више суза, јер се веровално да би само тако она могла добити опроштај за почињене грехе и ући чиста у нови, породични живот.

Борбе за младу: Младожења је долазио у "свадбеном возу"

Младожења би у кућу своје будуће супруге долазио у такозваном свадбеном возу, у коме би се поред сватова, налазили су се и вредни дарови за родитеље и пријатеље младе, а понека намирница која се у то време тешко налазила. Што је младожења био успешнији, то је и воз имао више "вагона", односно био дужи. На вратима је младожења увек "куповао младу", а по традицији је морао и да се у шали побије са мушким члановима њене породице, како би показао своју снагу и способност да супругу заштити ако то буде потребно. Тиме је показивао и поштовање према будућим тасту и ташти.

Прва брачна ноћ и "држање свеће"

Прва брачна ноћ је, по правилу, протицала "на територији" младожење, где је за новопечене младенце његова породица је припремала посебан кревет у некој прохладној и тамној соби. Испод кревета су се увек стављали челични ложач и клекове гране, за које се веровало да имају магијску моћ. Младенце су до спаваће собе гости увек испраћали уз песму и игру, а након тога би се они поређали иза врата да их бодре узвицима и проверавају да ли све иде по плану. Али, како када је у соби био мрак? За то су користили свећу, којом би обасјавали постељину: ако има трагова крви, значи да је све прошло како треба.

image