Магазин

Ко мења жене, а ко се крије од своје таште: Необичне "љубавне" традиције руских народа

У Русији живе 193 етничке заједнице - Руса је највише (око 80 посто), док свих осталих народа има укупно око 20 процената. Сваки од тих народа има своју културу, веровања и обичаје. Нарочито су занимљиви они "љубавни" обичаји.
Ко мења жене, а ко се крије од своје таште: Необичне "љубавне" традиције руских народа© РИА Новости / Илья Наймушин

Многе етничке заједнице које живе на територији Русије имају јасно ограничену територију на којој живе и у којој владају њихова правила. Ти народи брижљиво чувају свој језик, културу, архитектуру, веру и обичаје и захваљујући томе опстају већ вековима.

У етнографским списима и збиркама може се пронаћи доста занимљивости о томе како ти народи живе, а можда и најинтересантније јесте на који начин склапају брачне заједнице, које традиције поштују када пронађу љубав свог живота и шта у њиховој култури подразумева брак.

Ханти имају традицију играња "жмурки"

Ханти насељавају Тјуменску и Томску област Русије и труде се да своје "љубавне" обичаје задрже и поред тога што живе у околини великих градова. Једна од најпознатијих традиција јесте "играње жмурки" - у њој учествују ташта и зет, али и будућа млада и старији мушки чланови младожењине породице. Ташта по правилу избегава зета, како јој он не би видео лице, а будућа млада крије све - од босих ногу, преко рамена и стомака, па све до гласа.

Овај обичај повезан је са веровањима Ханта да се у глави жене налази једна од њене четири душе и да је потребно сакривати је од чланова партнерове породице. Преостале три су у раменима, стомаку и ногама. Занимљиво је и то да се други делови тела могу показивати.

Карели верују у лемби-магију

Народ Карели данас је настањен у истоименој области Русије, али и у околини Тверске, Мурманске и Ленинградске области. Њихова култура је низ година била заснована на паганским обичајима, а део традиција се и данас задржао. Најпознатији обичај повезан је са лемби-магијом, која је величала женску лепоту и путеност. По веровањима Карела, ове особине могуће је пренети и другим женама, а све што је потребно јесте окупати се истом водом као и лепотица.

Ова традиција се брзо пренела и на младу и њене другарице, које би се, окупавши се водом којом се она купала, добијале мало њене среће и привлачности. Нажалост, овај обичај се угасио почетком 20. века, али је његов дух у нешто измењеном облику наставио да постоји - данас младе девојке уплићу у косу траке које им даје млада пре него што стане на "луди камен".

Чукчи традиционално мењају жене

Народ Чукчи, који живи на самом североистоку азијског дела Русије, има традицију коју су етнолози превели на руски језик као "пријатељство по женама". Мушкарци би, улазећи у брак, међусобно склапали посебан договор по коме би свако од њих могао да буде са супругама својим пријатеља, али, уз пар ограничења.

Прво, број пријатеља са којима је један мушкарац могао направити овакав договор ограничавао се на 9. Друго - ово мењање међу паровима може да траје највише пар месеци, и након тога се жена мора вратити свом супругу. Оваква традиција настала је због суровости услова у којима Чукчи живе: само тако, "братски делећи" жене, народ је могао да опстане и задржи позитиван природни прираштај.

image