Магазин

У Русији постоји Пећина страха: Чак ни најискуснији у њој не могу издржати дуже од 10 минута

Немоћ, страх, панични напади - све ово осећају они који се осмеле да се спусте у руску Пећину страха. Истраживачи нису успели да одгонетну шта је разлог овог феномена, али један робот јесте.
У Русији постоји Пећина страха: Чак ни најискуснији у њој не могу издржати дуже од 10 минута© DALL-E by ChatGPT

Истраживање пећина је доста опасно занимање (или хоби) - пролази су уски па се пустолови у њима могу заглавити, у неистраженим тунелима се лако може и залутати. На клизавом терену само тренутак непажње може довести до пада и озбиљних повреда, а неретко се дешава и да се стене унутар прећине обруше. Све ово може се десити и у руској Пећини страха, али се она не зове тако само због тога.

Место које је чак и најискусније натерало да поклекну

Сви који су посетили ову пећину, наводно су доживели иста осећања: немоћ, панични страх и порив да се из ње што пре извуку. Можда то и не би било толико необично да се ради искључиво о невештим авантуристима, али не - исто су се осећали и искусни спелеолози, који су, како би истражили "утробу" пећине, организовали неколико експедиција. И свака је била једнако застрашујућа. Најдуже што је неко упсео да проведе у пећини било је 10 минута, и то - једва.

У почетку све иде добро, али онда ствари крећу да се "ломе"

Пре више од деценије и по, 2007. године, једна група руских спелеолога решила је да стави тачку на све ове наводе и запутила се, користећи најсавременију опрему, у унутрашњост пећине. У почетку је све ишло добро, али су након 6 минута почеле да се догађају необичне ствари: сви рецептори истраживача постали су хиперсензитивни и они су почели да виде, осећају и чују оно што чак ни опрема није бележила. Ни камере, ни воки-токи уређаји. Након тога, они нису желели да наставе даље.

Робот открио шта је стварно узрок паранормалних активности

Како нико више није желео да улази у Пећину страха, ни професионални спелеолози ни истраживачи аматери, научници су унутра послали робота. Он се барем неће уплашити. Испоставило се да се већ на 30 метара дубине јављају нисковреквенти инфразвучни тонови који јако утичу на мозак. Осцилације у фреквенцијама су толико јаке да продиру до сваког неурона, а посебно "гађају" центре за чула. Ово утиче на психу оних који се налазе у овој пећини и чини да се у њима јављају најгори могући осећаји.

image