Магазин

Ове намирнице не треба јести на празан стомак, а већина нас са њима започиње дан

Доручак је незаобилазан оброк, посебно за оне који брину о свом здрављу - неопходно је да је избалансиран и препоручује се да се једе најкасније два сата после буђења. Избор јела у јутарњим сатима је јако важан - постоји храна која се не једе на празан стомак, јер може изазвати надимање, горушицу, бол.
Ове намирнице не треба јести на празан стомак, а већина нас са њима започиње дан© shok acharya/unsplash

Важно је обратити пажњу на то шта конзумирамо прво ујутру јер тело током ноћи "пости" и треба му адекватно гориво да би покренуло метаболизам и енергетске нивое за дан који је пред нама. Неке производе треба избегавати на празан стомак, јер изазивају пробавне проблеме или нелагоду - на пример, киселе намирнице иритирају слузокожу желуца. С друге стране, уравнотежен доручак који садржи протеине, здраве масти и влакна помаже у стабилизацији нивоа шећера у крви, побољшава концентрацију и пружа енергију током целог јутра, пише Ndtv.

Шта јести на празан стомак

На празан стомак се препоручује топла вода са лимуном, јер ће покренути метаболизам, као и овсена каша која је одличан извор влакана, који су неопходни за правилан рад црева. У обзир треба узети грчки јогурт који је богат протеинима и пробиотицима, што такође доприноси здрављу црева.

Препорука за богат доручак су и јаја која обилују протеинима и есенцијалним хранљивим материјама, што их чини заситним избором за јело. Бадеми, бобичасто воће, као и чија семенке су одличан извор здравих масти, протеина и влакана те би било добро за се конзумирају ујутру на пример, уз кашу.

Намирнице које треба избегавати на празан стомак

Колико год била неопходна ујутру, кафа је напитак који не прија празном стомаку. Испијање кафе пре јела може довести до лошег варење и жгаравице током дана, па ако већ не можемо да замислимо јутро без кафе, најбоље је да поједемо нешто пре него што је сркнемо. Ујутру не треба јесте љуту, зачињену и пржену храну за коју је доказано да је препуна нездравих масти и није лако сварљива. Такође, храна са високим садржајем шећера може узроковати брзи пораст нивоа шећера у крви, што доводи до пада енергије касније током дана.

Пецива, колачи и пице су многима омиљени избор за доручак, а ове намирнице садрже квасац који може утицати на слузницу желуца ако се конзумира рано ујутро на празан стомак. Пекарски производи доводе и до надимања те их не треба конзумирати одмах након буђења.

Стручњаци наглашавају да је важно слушати своје тело и обратити пажњу на то како одређене намирнице утичу када се конзумирају на празан стомак. Препорука је да се експериментише са различитим опцијама и пронађе шта најбоље одговара телу и енергетским потребама.

image