Магазин

Топла вода са медом и лимуном: Чудотворан лек или мит

У чашу топле воде промешамо сок од пола лимуна и кашичицу меда, дегустирамо ово пиће ујутру и за пар дана видећемо како нестаје "шлауф" са стомака, а прехладу нема шансе да "закачимо". Скоро да је постало уобичајено веровање да комбиновање ова два састојка у топлој води помажу код дугог списка болести као што су проблеми са акнама, варењем или вишак килограма. Можда верујемо да заиста чини чуда, али шта каже наука - да ли је ово пиће заиста тако делотворно?
Топла вода са медом и лимуном: Чудотворан лек или мит© @ BalashMirzabey/freepik

Колико пута смо чули да топао напитак од воде, лимуна и меда чини чуда за здравље - умањује симптоме прехладе, топи масне наслаге и за тили час покреће цео организам.

Често смо збуњени око оног што смо прочитали или чули око овог напитка, па нам је најбоље да се држимо оног што наука каже. Истина, помажу вода, мед и лимун код "скидања" килограма, али овај напитак неће спречити појаву акни и бубиљица, као што се верује. 

Чињенице су да мед благотворно делује на процес варења, подстиче рад црева и ублажава тегобе код обољења дисајних органа, док лимун због витамина Ц може да спречи грип, бронхитис, као и артритис.

Топла вода, лимун и мед помажу код: 

Губитка тежине - пијење више воде, укључујући и воду са медом и лимуном, помаже да се губи на тежини. Повећање уноса воде доприноси да се осећамо ситије, што помаже у "нестајању" килограма.

Прехладе - због умирујућих својстава меда и велике количине витамина Ц у лимуну, пијење воде са медом и лимуном корисно је кад нас "ломи" прехлада, а напитак се показао корисним за упалу грла.

Побољшава пробаву -  помаже у ублажавању опстипације, а ово ароматизовано пиће је посебно корисно за хидратацију деце.

Није доведен у везу са избацивањем токсина и топљењем масти

Неоспорно је да мед и лимун имају много потенцијалних здравствених користи, али нису све тврдње о води са медом и лимуном подржане науком и зато, у наставку прочитајте у које митове смо веровали:

Избацује токсине - нема научних доказа који подржавају употребу воде са медом и лимуном за ослобађање токсина из тела.

Спречава појаву акни - мед јесте користан када се нанесе директно на кожу, али нема доказа да пијење воде са медом и лимуном помаже у превенцији или лечењу акни.

Топи масти - популарна тврдња да овај напитак "топи маст" је лаж. Најбољи начин да изгубимо вишак телесне масти је добро избалансирана исхрана и редовно вежбање.

Повећава когнитивне перформансе - постоје тврде да пијење овог пића може да побољша памћење. Међутим, не постоје научни докази који подржавају ову теорију, пише Хелтлајн.

image