Магазин

Илон Маск: "У наредних 10 година мождане чипове ће имати милиони људи"

"Ако све буде ишло како треба, у наредних 10 година мождане импланте имаће милиони људи", сматра Илон Маск. Део становништва је ова изјава технолошког могула итекако забринула, док су други мишљења да иновације овог типа могу умногоме олакшати живот.
Илон Маск: "У наредних 10 година мождане чипове ће имати милиони људи"© DALL-E by ChatGPT

Вест да је Маскова биотехнолошка компанија Неуралинк уградила први мождани чип парализованом пацијенту почетком текуће године изазвала је буру реакција. Почетком августа месеца уследила је још једна операција уградње можданог импланта, која је прошла једнако добро. Оба пацијента су се након хируршких захвата осећала јако добро, што је Маску итекако дало "ветар у леђа". Сада је он више него икада пре убеђен да су мождани чипови наша блиска будућност.

Маск предвиђа вртоглаве бројке 

По мишљењу овог технолошког ентузијасте, већ у наредних неколико година уградња можданих импланта постаће масовна. "Ако све буде ишло како треба, кроз неколико година имаћемо на стотине људи са Неуралинк чиповима, кроз пет година можда и десетине хиљада, а кроз десет - чак и милионе", написао је Илон Маск на свом налогу на Икс мрежи.

Маскови чипови су се до сада показали као доста ефикасни (изузев незнатних проблема у виду отказивања дела импланта), а захваљујући њима до сада су шансу за нови, испуњенији живот добила два пацијента. Чип се за њихов мозак везао посебним електродама које су попут нити, а читава апаратура заједно са уградњом коштала око 60 хиљада америчких долара.

Мождани чипови се развијају од 2016. године

Развијање можданих чипова Масковим стручњацима одузело је пуних 8 година, а пре него што су они уграђени људима, спроведена су опсежна тестирања на животињама. Истина, још тада су импланти имали минорне дефекте, али је америчко регулатрно тела ФДА и поред тога дало "зелено светло" за овај амбициозни пројекат.

"Замислите када би Стивен Хокинг могао да комуницира брже од дактилографа или водитеља аукције. То је циљ", навео је тада Маск и покренуо лавину коментара на друштвеним мрежама. Једни су подухват бизнисмена још тада оценили као сулуд, док су парализовани пацијенти, којима је помоћ те врсте најпотребнија, оберучке прихватили позив Маска да "легну под нож".

image