Магазин

Маск тражи добровољца који би допустио да роботски хирург изврши оперативни захват уградње чипа

Неуралинк, компанија иза које стоји бизнисмен Илон Маск, је тренутно у потрази за првим добровољцем који би био вољан да оде "под нож" роботском хирургу. Током захвата би овај футуристички хирург по имену Р1 пацијенту "уткао" у мождано ткиво танке жице са електродама, пажљиво водећи рачуна да не дотакне крвне судове.
Маск тражи добровољца који би допустио да роботски хирург изврши оперативни захват уградње чипа© Canva / Ekkasit919

Крајем маја ове године компанија Неуралинк, чији је власник милијардер Илон Маск, је најавила да је у потпуности спремна да спроведе прва клиничка испитивања на људима, након што је од америчког регулатрног тела ФДА стиглo и званично одобрење за овај амбициозни пројекат. Маск је са пуно ентизујазма ову вест поделио и на налогу своје компаније на Икс платформи, а како је најавио, очекује да мождани чипови помогну у лечењу бројних болести.

Одобрење "представља важан први корак који ће једног дана омогућити нашој технологији да помогне многим људима", навео је "Неуралинк" на Иксу.

Ко је идеалан кандидат за уградњу мозга-рачунара

Сада је неуротехнолошка компанија у потрази за првим добровољцем који би био вољан да учествује у развоју неуророботике. Идеалан кандидат би била особа са квадриплегијом млађа од 40 година, којој би се током захвата у мозак уградио чип са преко хиљаду електрода, наведено је у саопштењу компаније за Блумберг.

Имплементирани интерфејс мозак-рачунар (brain-computer interface - BCI) би омогућио да се рачунарске функције изводе снагом ума, прикупљајући и анализирајући мождане сигнале. Главни циљ оваквог интерфејса је да се парализованим пацијентима омогући да контролишу компјутерски курсор и тастатуру користећи само своје мисли путем механизма "помисли и кликни".

Захват не изводи обичан, већ роботски хирург Р1

Међутим, оно што је занимљивије од саме уградње чипа јесте чињеница да захват неће изводити обичан, већ роботски хирург висине 213 центиметара по имену Р1. Овај футуристички доктор, у потпуности опремљен камерама, сензорима и иглом, ће имати задатак да пацијенту "утка" у мождано ткиво 64 нити од којих је свака обложена са 16 програмираних електрода. Укупан број електрода који ће пацијенту бити имплеметиран у мозак је 1024, а пречник сваке нити је око 1/14 пречника људске длаке. Током захвата, робот ће посебно морати да води рачуна о томе да не дотакне ни један крвни суд.

За сада из компаније Неуралинк нису изнете информације о томе да ли ће добровољац бити плаћен или не за своје жртвовање зарад науке, као ни да ли ће у програму учествовати само један или више пацијената. Једино што се зна је да ће испитивање трајати шест година, пренео је Њујорк Пост.

image