Магазин

Ове ствари могу нарушити ваш слух, и да не слутите

О штетном утицају гласне музике на слух знају сви, али оно о чему многи не размишљају јесте чињеница да чак и свакодневне активности попут кућних послова или одласка у ресторан или бар могу погоршати слух. И то није једино што прети људском уху.
Ове ствари могу нарушити ваш слух, и да не слутите© Canva / Daria Kulkova

Губитак слуха није нешто о чему људи размишљају у 20-им или 30-им годинама живота. Али, чак и тада се слух може погоршати или потпуно нестати. Некада су узрочници поједина здравствена стања, попут дијабетеса или менингитиса, а некада и потпуно неуобичајене ствари којима смо потенцијално изложени свакога дана.

Ова лоша навика може довести до губитка слуха

Изложеност дуванском диму може бити врло штетна за здравље ушију, премда се у њему налазе и поједине врло токсичне хемикалије. "Оштећења могу настати чак и у најранијем узрасту приликом такозваног пасивног пушења", наводи доктор Триша Ешби-Скабис у интервјуу за портал Селф.

У одласку на посао и повратку кући се такође крију "окидачи" губитка слуха

Током одласка на посао и повратка кући многи од нас су изложени буци коју стварају превозна средства, а која је неретко и веома интензивна. Аутобуси "пролећу" поред нас, у гужви увек неко свира, а и гласна музика која нам свира на радију или преко слушалица може утицати на погоршање слуха.

Кућни послови су такође штетни за наше уши

Кошење траве у дворишту, усисавање куће, па чак и блендање хране у блендеру или коришћење штапног миксера могу негативно утицати на слух. "Уколико је бука коју производе ови уређаји већа о 80 децибела, требало би да их користите што краће", упозорила је Ешби-Скабис.

Биоскопи, барови и спортски догађаји су извор буке

Одласци на спортске утакмице, у биоскопе, забавне паркове и ноћне клубове може изазвати проблеме са слухом, нарочито уколико су учестали. Да ли је неко место потенцијално опасно по слух можете лако утврдити: уколико морате повисити тон како бисте причали са саговорником, значи да је бука превелика.

Слух може нарушити и посао којим се бавите

Уколико ваше радно место подразумева константно излагање буци, ваш слух би већ након неколико година могао бити нарушен. У посебној зони ризика су конобари и шанкери, возачи камиона и аутобуса, запослени у фабрикама, па чак и зубари, који су свакодневно изложени звуковима чија јачина премашује 85 децибела.

image