Магазин

Девојка трајно изгубила слух тако што је 2 године за редом спавала са слушалицама

Млада Кинескиња која је сваке ноћи спавала са слушалицама пуне две године потпуно је оглувела на једно уво. Ова вест коју су пренели многи медији још једном је подсетила све нас о важности бриге о очувању слуха и о томе колико га слушалице могу оштетити.
Девојка трајно изгубила слух тако што је 2 године за редом спавала са слушалицама© Canva / stockfour

Извесна госпођица Ванг, која до јуче није ни сањала да ће постати главна светска вест, сада то јесте. Њен случај трајног губитка слуха одзвања свим светским медијима и служи за пример свим младим људима који по неколико сати дневно проведу са слушалицама у или на ушима, слушајући музику.

Банална навика проузроковала велики здравствени проблем

Прве проблеме Вангова је приметила на послу, када је све чешће имала потешкоће да чује шта јој шеф шапуће на уво током састанака. Како би установила о чему се ради, она је заказала детаљан преглед код лекара, који је открио поражавајућу чињеницу: она је потпуно изгубила чуло слуха у левом уху.

Када су је лекари упитали да ли је недавно доживела неку трауму или дугорочно била изложена великој буци, Вангова је одговорила одрично. Али је лекарима рекла како сваке ноћи спава са слушалицама, слушајући опуштајућу музику, преноси кинески магазин Пејпер.

"Када сам била на факултету волела сам да утонем у сан уз музику. Тако бих и заспала. Онда ми је то ушло у навику и ево две године спавам тако", објаснила је она докторима.

Лекари установили да је слушање музике проузроковало губитак слуха

Након што је Вангова поделила са докторима своју рутину, у њима није остала ни трунка сумње да је губитак слуха проузрокован управо спавањем са слушалицама. Слушање музике, па чак и тихе, у дужем временском периоду изазива трајно оштећење слуха.

Срећом, здравствени проблем са којим се сусрела Кинескиња није нерешив - уз одговарајући слушни апарат губитак слуха могуће је делимично повратити. Али, проблем је могао бити превениран да је о свом здрављу девојка више водила рачуна.

Правило "три по шездесет"

Како је прича Кинескиње преко ноћи постала вирална, она је послужила и као одличан пример младима шта никако не треба да раде. Уједно, лекари су још једном нагласили да је за очување слуха потребно поштовати правило "три по шездесет". Само на тај начин се чуло слуха може дугорочно сачувати, а све здравствене тегобе повезане са њим благовремено предупредити.

Ово правило подразумева следеће:

  • не излагати се буци већој од 60 децибела у дужем временском периоду
  • не слушати музику преко слушалица дуже од 60 минута
  • и ограничавати звук на уређајима на највише 60 процената.
image
VV inauguration
banner