Магазин

Слабији слух, умор, губитак мириса: Мање познати симптоми сезонских алергија

Дрвеће, трава, коров, полен и буђ су само неке од ствари које, ако патите од сезонских алергија, увек покушавате да избегнете. Они који се суочавају са алеријама добро знају да су кијање, зачепљен нос и црвене очи које сврбе, неки од карактеристичних симптома које често доживљавају. Међутим, сезонске алергије могу да изазову симптоме који нису толико познати, од губитка мириса и вртоглавнице, па чак и до ослабљеног слуха.
Слабији слух, умор, губитак мириса: Мање познати симптоми сезонских алергија© Pexels/cottonbro studio

Знамо да кијање и запушен нос могу бити сигуран знак алергије, али постоје и бројни други, мање познати симптоми које многи могу искусити, а да чак и не знају да је у питању алергија, објаснили су алерголози.

Ако мислите да се наведени примери односе на вас, то значи да можда пролећни алергени утичу на вас:

Непријатан задах

Ако осећате лош укус у устима, то можда није од одређене хране, већ због полена у ваздуху.

Када превише секрета из носа (као реакција на алерген) клизи низ задњи део грла, може доћи до мучнине, па чак и нагона за повраћање. То даје бактеријама у устима и грлу место да се размножавају, што доводи до лошег задаха.

Вртоглавица

Ако се повремено осећате се као да ћете пасти, али не можете да докучите зашто, онда алергије могу бити кривац. Стално накупљање слузи, посебно у делу где се спајају уста и унутрашње ухо, може створити притисак у ушима. Ово потенцијално може довести до хроничног бола у уху или узроковати губитак равнотеже.

Губитак мириса

Последњих година, почели смо да повезујемо губитак мириса са ковидом, али то може бити и због алергија. Људи који имају сезонске алергије понекад могу имати аносмију, што је делимичан или потпуни губитак мириса. То може да се деси када су слузокоже у носу значајно иритиране или зачепљене.

Исцрпљеност

Осећате се мало уморније него обично? Можда вас алергија држи будним ноћу. Поред симптома алергије који утичу на квалитет сна, они такође могу да погоршају проблеме са спавањем, као што је апнеја у сну, што додатно може утицати на количину сна.

То би такође могло бити због онога што алерголози називају "синдром умора од алергије". Борба против алергија током целог дана може да исцрпи ваше тело, тако да вам остаје много мање енергије током дана.

Проблеми са концентрацијом

Људи који пате од алергија често пријављују да имају и класичне симптоме "мождане магле", то јест отежано им је упијање информација, памћење, учење нових ствари, а одржавање концентрације је велики изазов.

За ово могу бити одговорне алергије, које проузрокују физички стрес. Константно одвлаче пажњу, ометају у свакодневници, а на крају, ометају и сан: Тешко да можете да заспите ако вас алергија "мучи" преко ноћи. Недостатак сна онда ремети рад мозга, те долази до мождане магле и проблема са когнитивним функцијама.

Бол у грлу

Док бол у грлу може бити симптом вируса, као код обичне прехладе или грипа, то такође може бити показатељ да се тело бори против сезонских алергија. То је због повећане производње слузи у телу која изазива постназално капање, главног изазивача упале и осећаја голицања.

Осим тога, бол у грлу могао бити последица повећане употребе лекова антихистаминика који изазивају прекомерну сувоћу. На крају, појачано кијање и кашаљ такође могу довести до иритације у грлу.

Хркање

Док уобичајени поремећаји спавања, као што је апнеја, могу довести до претераног хркања, алергије такође могу бити кривац. Симптоми повећавају хркање, јер ограничавају дисајне путеве, што утичуе на квалитет сна.

Прочишћавање грла

Често прочишћавање грла или неки други звукови могу бити још један знак алергије. Многи ово несвесно раде, у нади да ублаже непријатан осећај голицања у грлу.

Необјашњиве главобоље

Повећан притисак на синусе може бити разлог ваших главобоља. Синусне главобоље се највише могу осетити око чела и образа и обично су најгоре ујутру, због притиска који се повећава током лежања целе ноћи. Углавном постају мање интензивне како дан пролази.

Језик који сврби и пецка

Уста или језик може да вас сврби док једете одређену храну, али то не значи да сте алергични на ту храну. То би могло значити да храна унакрсно реагује са другим алергеном, а један од примера су амброзија и банане. Ово је познато као орални алергијски синдром (ОАС) и јавља се када пацијенти са сезонским алергијским ринитисом једу воће, поврће, зачин или орашасте плодове који имају унакрсну реакцију.

Болни зглобови

Симптоми сезонске алергије могу бити праћени општом упалом, јер тело покушава да се ослободи алергена који изазивају реакцију, што може довести до болног отока зглобова.

Ова упала, у комбинацији са умором од лошег сна и променама времена које доводе до сезоне алергија, може довести до тегобе.

Промене у слуху

Звоњење у ушима може настати због повећања притиска услед запушеног носа, што може да изазове упалу и иритацију. Они који пате од сезонских алергија такође имају повећан ризик од инфекције уха, јер ухо нема способност да правилно одводи вишак течности.

Ово такође може довести до болова у уху и звукова попут пуцкања и шкрипања у уху, па чак и до ослабљења слуха.

Ако имате било који од ових симптома или класичних знакова да се ваше тело бори против алергена, постоји много начина да пронађете одушка. За почетак, закажите преглед код алерголога да бисте се тестирали да видите на шта сте алергични, након чега можете примати адекватну терапију, преноси "Хафингтон пост".

image
VV inauguration
banner