Магазин

Возачи из ових земаља пређу највише километара годишње: Ево на ком месту је Србија

Просечан Србин дневно пређе нешто више од 55 километара колима, а овај податак доводи нас до бројке од 20.028 километара годишње. Где смо у односу на друге земље Европе и света у овој категорији? И ко то "не излази" из кола, а ко, напротив, најмање управља четворочкашем?
Возачи из ових земаља пређу највише километара годишње: Ево на ком месту је Србија© Canva / LoggaWiggler

Број пређених километара је, приликом куповине аутомобила, један од најзначајнијих параметара, будући да обично указује на истрошеност возила. У којим земљама света је возачима аутомобил попут друге куће, а где га возе минимално открили су стручњаци, као и то на ком се месту налази Србија и "комшијске" нам државе.

У овој земљи возачи "не излазе" из аутомобила

Просечан Холанђанин годишње аутомобилом пређе невероватних 29.851 километар, показују подаци које је прикупила компанија КарВертикал, која је специјализована за проверавање исправности возила пре куповине. Одмах за њима су и Шпанци, који годишње пређу просечно 29.017 километара, Данци са пређених 27.346 километара и становници Белгије који аутомобилом пређу 24.308 километара годишње.

Французи у просеку одвозају 23.775 километара за годину дана. Будући да на пређених 100.000 километара доспевају велики сервис, а често и друга сервисирања возила, становници ових земаља већ након 3 или 4 године обично продају своје четвороточкаше, не би ли избегли трошкове, и купују нове аутомобиле на наредних пар година. Ови аутомобили тада добијају другу шансу и неретко се продају путем огласа, а потом и увозе у друге европске земље.

Срби у ТОП 20 по броју пређених километара

Према подацима за претходну годину, у Србији је регистровано скоро 2,4 милиона путничких аутомобила, а уколико се то упореди са бројем становника, лако можемо закључити да је ово превозно средству итекако заступљено код нас. А према подацима Кар Вертикала, и веома коришћено. Просечан Србин годишње својим колима пређе 20.028 километара, односно нешто мање од 55 километара дневно!

Када је реч о нашим комшијама, статистика је следећа: становници Бугарске за годину дана пређу 20.999 километара (дакле, више од Срба), Хрвати - 19.587 километара, ти иза њих су, по броју пређених километара, Мађари - са 19.357. Убедљиво најмање километара на светском ниову пређу Американци - 16.941, али је разлог тај што их пребрзо оштете у саобраћајној незгоди, па возило не буде у возном стању.

image