Магазин

Емоционална глад није увек очигледна: Скривени знаци које не треба занемарити

Емоционална глад може да буде неприметна. То није увек "само" преједање када сте под стресом или када вам је досадно, већ неки знакови лако могу да буду прикривени, а да поптуно управљају вашим расположењем и исхраном. Од асоцирања хране са радошћу, до анксиозности и нелагоде ако нисте константно сити, ево неколико понашања која могу да указују да осећате емоционалну, а не физичку глад.
Емоционална глад није увек очигледна: Скривени знаци које не треба занемарити© Freepik/Freepik

Емоционална глад није увек тако очигледна, за разлику од физичке, јер када нам тело тражи храну, можемо да осетимо слабост, бол у стомаку, раздражљиви смо... С друге стране, емоционална глад се свакодневно "прикрада" и постепено може да преузме контролу не само над нашим односом са храном, већ целим животом. Због ње жудимо за храном и када смо сити, али се једноставно "не осећамо добро", под стресом смо, досадно нам је и храна увек делује као добра идеја...

Ово временом може да доведе до озбиљнијих проблема не само са гојазношћу, већ и са менталним здрављем. Многи пате од ове врсте поремећаја у исхрани, а да тога нису ни свесни. Ако мислите да можда имате овакав однос са храном, обратите пажњу на ове мање очигледне, али важне знакове емоционалне глади:

Не можете да се сетите када сте последњи пут осетили физичку глад

Када емоционална глад "влада" над вашим апетитом, глад није фиозолошка потреба и фактор који буди чежњу за храном. Ако не можете да се сетите када сте последњи пут јели храну јер сте осетили физичку глад, то вероватно значи да ваше емоције управљају овим понашањем.

Ваша прва мисао је увек храна

Када доживите било какав конфликт или непријатну ситуацију у животу, ваша прва помисао је увек: "Где је храна? Шта ћу следеће јести, шта би било најукусније?"...

Убрзо затим нађете утеху у храни, без обзира да ли несвесно једете да бисте избегли непријатне емоције или свесно једете и трудите се да се осећате боље. Ово су уобичајени симптоми емоционалне глади.

Проблем је у томе што покушај да утишате непријатне емоције не доводи до тога да оне нестану. Оне остају скривене а затим се манифестују на вашем телу као надимање, мучнина од преједања, гојазност...

Осећате анксиозност ако нисте сити све време

Ако осећате велику анксиозност кад год се приближите физичкој глади, а осећате се много боље ако сте констнанто сити (можда чак и превише сити), онда је то знак да ваше емоције управљају жељом за храном. Ово је ирационална реакција, која може да управља вашим понашањем и распоредом конзумирања хране, преноси "Your Tango".

Препоручљиво је да пронађете друге начине да умирите анксиозност, као што је шетња, да себе убедите да нисте прегладнели, да нећете бити у опасности ако не једете... 

Чак и када сте срећни, преједате се

Заблуда је да се људи ослањају на конзумирање хране само када су несрећни: Многи осећају емоционалну глад и када су преплављени позитивним емоцијама. У том тренутку, храна делује само као још једно средство које ће побољшати расположење и још више улепшати дан, без обзира да ли физичка глад присутна или не.

Храна је ваша забава број један

Када вам је храна највеће задовољство у животу, а да поврх тога не једете због физичке глади, онда је то још један знак да вероватно имате емоционални проблем са исхраном. Ово се посебно односи на људе који храном лече тугу током целог живота, јер храна постаје синоним за утеху, радост...

Пример може бити и када идете на друштвени догађај, а ваша прва помисао је: "Да ли ће тамо бити хране? Шта ће бити за јело, да ли ће ми се допасти? Ако буде нешто што не волим, неће ми бити забавно..." Другим речима, циљ окупљања није више провођење времена са драгим особама, већ је то само још једна прилика за конзумирање хране.

Осећате се депресивно на саму помисао да морате мењати навике у исхрани

Још један скривени знак да патите од емоционалне глади, а нисте то схватили: Знате да вам је исхрана нездрава, да имате вишак килограма, желите да смршате и знате да ћете да морате да промените своје понашање, да се посветите вежбању да бисте постигли своје циљеве - међутим, сама помисао на мењање навика у исхрани вас чини депресивним и несрећним, а не знате зашто.

Идеја да морате да промените исхрану проузрокује страх, што вас онда подстакне да једете више хране. Када дође до ирационалне реакције попут ове, то је сигуран знак да патите од емоционалне глади. 

Као и сваки поремећај у исхрани, то је сложена ствар са којом је тешко изборити се потпуно самостално. Ако не знате одакле да почнете, најбоље је да тражите савет професионалца. 

image