Магазин

Ако не због себе, онда због потомака - оно што једемо утиче на гене деце и унука

Схватање генетике прошло је темељну трансформацију - дуго се сматрало да су гени непромењиви, али данас сви знамо да фактори животне средине се одражавају на њихове функције. Другим речима, исхрана, односно "ти си оно што једеш", утиче не само на нас већ и на наше наследнике.
Ако не због себе, онда због потомака - оно што једемо утиче на гене деце и унука© freepik

Многи фактори спољне средине утичу на функцију гена, јасни су генетичари. Томе у прилог иде и прича о идентичним близанцима који се развију из једне оплођене јајне ћелије, деле сличну генетску структуру. Али како старе, њихов изглед и карактеристике могу да се мењају у складу са изложеношћу спољним факторима - један од њих може да једе избалансирану исхрану, док други бира нездраву исхрану, што резултира разликама у експресији њихових гена који играју улогу у гојазности.

Људи немају много контроле над неким факторима, као што је квалитет ваздуха, али зато итекако могу да контролишу физичку активност, пушење, стрес, употребу дрога, изложеност загађењу.  

Такође, у целој овој причи битну улогу игра и исхрана. Наиме, епигенетике, научна дисциплина која проучава промене у генима се делом бави и тиме како храна, као и исхрана родитеља и бака и деда, утиче на наше гене. Избори у исхрани које особа доноси данас утичу на генетику њихове будуће деце, наглашавају научници, а  пише Јахулајф.

Храна и генетика 

Корени истраживања нутриционистичке епигенетике се се проналазе у Холандији у завршној фази Другог светског рата.

Током нацистичке окупације Холандије, становништво је било присиљено да живи на оброцима од 400 до 800 калорија дневно, што је далеко од типичне дијете од 2 хиљада калорија која се узима као стандард. Као резултат тога, око 20 хиљада људи је умрло, а 4,5 милиона је било неухрањено.

Студије су откриле да је глад изазвала епигентне промене на гену званом ИГФ2 који је повезан са растом и развојем. Те промене су успориле раст мишића и код деце и унука трудница које су претрпеле глад. За ове наредне генерације, то суздржавање је довело до повећаног ризика од гојазности, срчаних болести, дијабетеса и ниске порођајне тежине.

Ови налази су означили кључни тренутак у истраживању епигенетике - и јасно су показали да фактори животне средине, као што је глад, могу довести до епигенетских промена у потомству које могу имати озбиљне импликације на њихово здравље.

Резултати из поменуте холандске зиме глади касније су подржани студијама на животињама, које омогућавају истраживачима да контролишу како се животиње узгајају, што може помоћи у контроли позадинских варијабли. 

Здрави избори за генерације које долазе

Ове и сличне студије наглашавају да постоји утицај исхране родитеља на њихову децу и унуке. Такође служе као снажан мотив за будуће и садашње маме и тате да донесу здравије изборе у исхрани, јер управо они утичу на исхрану њихове деце.

Састанак са дијететичарима пружа препоруке засноване на доказима за практичне промене у исхрани за појединце и породице. Добар почетак би био да једемо непрерађену храну, посебно воће, поврће и интегралне житарице, а мање чипса, слаткиша, готових јела, смрзнутих пица, инстант супа, газираних пића.

image