Магазин

Гладни сте пре спавања? Ево шта би требало да поједете

Сигурно сте више пута пожелели малу ужину пред спавање, а када се то деси, постоје два исхода: "Стиснете зубе" и останете гладни или поједете све остатке вечере, уз додатак нечега слатког. Након тога сте надути, не можете да заспите, а доказано је и да обиман оброк пред спавање није добар за здравље и квалитет сна. Ипак, то не значи да морате да гладујете, већ се можете определити за неколико лаганих намирница које ће вас заситити, али вам неће ометати сан.
Гладни сте пре спавања? Ево шта би требало да поједете© Freepik/freepik

Идеално би било да можемо да једемо шта хоћемо, колико хоћемо и кад год хоћемо, али нажалост, реалност није таква. Било да смо остали будни касније него што би требало, јако мало вечерали или смо само гладни без очигледног разлога, многи од нас често пожеле да једу пред спавање.

Лекари годинама упозоравају да конзумирање хране пре спавања може да утиче на вашу тежину, али и на способност да чврсто заспимо. Али, шта да радимо ако смо заиста јако гладни?

Према нутриционистима, најбоље је да се ослонимо на намирнице које ће одржавати ситост и које неће оптеретити дигестивни систем, као што су:

Ораси

Када ноћу осетимо познат бол у стомаку, то је начин на који вам тело говори да жуди за више калорија и хранљивих материја. Дакле, требало би да тежите да једете храну која вам даје највише нутритивних вредности и то је управо оно што чини орахе одличном опцијом.

"Хранљиви профил ораха је обилан, садржи калцијум, магнезијум, витамин Б, протеине и здраве масти за срце, као што су омега-3 на биљној бази", рекла је за "Хафингтон пост" дијететичар Трејси Локвуд Бекерман.

Додаје и да су студије показале да конзумирање ораха може помоћи у спречавању дијабетеса типа 2 и других кардиометаболичких болести, тако да, осим што ћете бити сити од њега, орах доприноси и бољем здрављу.

Банана

Осим што су укусне о савршен избор ако желите нешто слатко, банане вам могу помоћи да боље заспите.

"Банане садрже калијум, који је природни релаксант мишића и помаже за добар сан. Такође имају триптофан, који не само да побољшава расположење, већ може допринети мирном ноћном сну," каже Бекерман.

Поред тога, шећер који се налази у банани је природан и мање ће утицати на ваш шећер у крви од рафинисаног шећера из слаткиша и других намирница. А банане имају довољно других предности да и даље буду квалитетна ужина пред спавање. Међутим, ако сте посебно осетљиви на шећер, можда бисте желели да прескочите банану, за сваки случај.

Црна чоколада и орашасти плодови

Ово је такође посебно добра опција за оне који жуде за слатком храном пре него што заспе. Не можете погрешити са шаком црне чоколаде и орашастих плодова како бисте "угасили" глад пре спавања, захваљујући протеинима који стабилизују крв и здравим мастима који долазе из орашастих плодова," објаснила је Бекерман.

Једно упозорење овде је да тамна чоколада садржи кофеин - једна плочица од 70 одсто до 85 одсто тамне чоколаде има око 80 милиграма кофеина (а једна шољица кафе има око 100 милиграма), тако да, ако сте осетљиви на кофеин, можда је банана боља опција за слатко.

Грчки јогурт са бадемима и бобицама

Ако имате воље да уложите мало енергије у припремање ноћне ужине, то јест да помешате неколико намирница, онда је најбоље да то буде грчки јогурт са бобицама и бадемима, према дијететичару Еби Вичил.

"Ово је одлична опција, јер има протеине, угљене хидрате и масти", рекла је Еби. "Угљени хидрати су у бобицама (и јогурту), протеини су у јогурту, масти су у бадемима. Имати нешто на бази угљених хидрата, нешто на бази протеина и нешто на бази масти пре спавања помаже у одржавању равнотеже шећера у крви и спречава да се ваше тело буди током ноћи због потребе за глукозом."

Пиринчани крекериса путером од кикирикија

Ово може да буде још једна одлична ужина за спавање, јер путер од кикирикија има протеине и масти, а пиринчани крекери имају угљене хидрате. Као што је горе поменуто, комбинација ових хранљивих материја је одлична за одржавање равнотеже шећера у крви преко целе ноћи.

image
VV inauguration
banner