Магазин

Шта учинити ако се дете буди прерано, саветује педијатар

Уколико се дете буди баш рано, малтене зором, јасно вам је колико то може бити напорно за родитеља, али и за малишана. Мама и тата би још који сат у кревету, а оно је спремно за игру, доручак и остале активности. Уколико се буди с времена на време јако рано, онда је то у реду, али ако постаје навика и стално је будно у 5 сати, то је проблем, кажу лекари. Шта радити у тим случајевима?
Шта учинити ако се дете буди прерано, саветује педијатар© Andrea Piacquadio/pexels

Ако се ваше дете стално буди рано, на пример у 5 сати ујутро, то је сигурно велики напор, како за родитеље, тако и за самог малишана. Тада се обично до вечери, сви осећају мрзовољно и нервозно.

"Многе наше навике спавања развијају се у веома раном добу. Дакле, важно је да дете има добре навике спавања за опште здравље и благостање", каже педијатар Марија Танг.

У многим случајевима, деца само рано устају. Али ако је пре 6 ујутру и они већ лупају на врата спаваће собе, ово може бити проблем. Повремено рано устајање је наравно, у реду. Али ако се то дешава стално, утицаће на њихов сан. Докторка објашњава неке могуће узроке раног јутарњег буђења и предлаже неколико решења.

Неки од разлога зашто се ваше дете буди прерано могу укључивати:

  • Иду у кревет прерано
  • Прекасно иду у кревет
  • Предуго спавају током дана
  • Њихово окружење за спавање је ометајуће
  • Имају навику да се прерано буде

Колико би дете требало да спава

Количина сна која је потребна детету зависи од његовог узраста. Према Америчкој академији за педијатрију, новорођенчади (од 0 до 3 месеца) треба да спавају око 14 до 17 сати, док бебама од 4 до 11 месеци је потребно 12 до 15 сати.

Затим се сатница лагано спушта. Малишану од 1 до 2 године ће бити потребно око 11 до 14 сати, док ће деци од 3 до 4 године требати 10 до 13 сати, пише Кливленд Килиник.

Рутина је веома битна

Када се пробуди, не можете много тога да урадите осим да дан започнете рано. Али да бисте дугорочно решили овај проблем, мораћете да "радите уназад", саветује докторка. Другим речима, све што радите пре спавања ће утицати на то како и када се дете пробуди следећег јутра.

"Битна ствар које родитељи могу да ураде јесте да буду доследни у редовном одласку на спавање и рутини спавања. Не би требало да чекате да дете покаже знаке поспаности, као што је зевање или трљање очију, пре него што га ставите у кревет. У том тренутку, они су вероватно преуморни и то је почело да утиче на њих. Уместо тога, редовно стављајте дете у кревет у одређено време сваке ноћи", саветује др Танг.

Такође, може бити проблем то што да дете иде у кревет прерано. Ако иду у кревет пре 19:30. и буди се прерано, онда је то можда кривац. Почните тако што ћете померити време за спавање за 10 минута сваке ноћи док не дођете до одговарајућег времена.

Обратите пажњу на то шта дете ради пре спавања

Прво, њихова спаваћа соба треба да буде припремљена за спавање. "Уверите се да је спаваћа соба детета 'повезана' са спавањем, а не да је место за игру", препоручује др Танг. Она такође предлаже стварање ноћне рутине са стварима које подстичу малишана за спавање, а истовремено га смирују. То могу бити радње или активности као што су прича, успаванка.

"Ваше дете ће почети да повезује ове ствари са временом за спавање", објашњава др Танг.

Ограничите дневно спавање

Да ли спавају касно у току дана? Проблем такође може бити дневна дремка. Можете почети са две дремке дневно када су баш мали, али када наврше 2 године, пређите на само једну. Већина деце престаје да спава преко дана у доби од 3 до 5 година.

Такође, ако се опусти викендом, то не би требало да прелази више од сат времена, него што се иначе буди.

Свако дете је јединствено и навике спавања се могу разликовати. Али ако не приметите никакву разлику након што сте покушали да промените време спавања и буђења, можда је време да посетите свог педијатра.

"Обратићемо пажњу на хркање, промене у дисању. Нека деца морају да посете лекара како би се проверили ухо, нос и грло", објашњава др Танг и наглашава да се "навике приликом спавања неће се променити преко ноћи и могу потрајати како би се изградиле: "Доследне ноћне и јутарње рутине су најважнији кораци које можете предузети да бисте код свог детета развили добре навике спавања".

image