Магазин

У девет у кревет - Колико сна је потребно детету

Детету је сан потребан једнако као и храна, посебно у раном детињству када се све важне функције, попут раста, одвијају током спавања. Касније ће добар одмор омогућити малишану да буде расположенији и да боље обавља задатке у школи. Колико је сна детету довољно и како му помоћи да добије оптималан ноћни одмор?
У девет у кревет - Колико сна је потребно детету© freepik/pvproductions

Сан је есенцијални део дечијег развоја и раста, подржава многе важне мождане функције, као што су то решавање проблема и меморија. Резултат тога је да деца која спавају мање, имају проблеме са концентрацијом, школом или задацима.

Уколико дете има 5 година, идеално време за одлазак на спавање је период од 18.45 до 20.15, у зависноти када је тог јутра устало. Ако се осмогодишњак пробуди око 06.45, онда је за спавање спремно већ око осам часова увече. Научници сматрају да је одлазак у сан за одрасле пре поноћи од кључне важности, а одлазак деце до 21 час би био идеалан.

Колико сати је потребно за одмор

Портал "Слип доктор" (The Sleep Doctor) саставио је табелу колико је сати сна потребно детету, у зависности од њихових година. Новорођенче све до трећег месеца живота треба да спава од 14 до 17 сати дневно. Од тада, па до 11. месеца довољно је 12 до 15 часова сна, а када напуни годину дана, максималан број сати који му је потребно је 14. До пете године идеално би требало да спава од 10 до 13 сати. Нешто мање спавања би требало да имају деца од 6 до 13 године и то у просеку од 9 до 12 сати.

Знаци да је вашем детету потребно више сна

Одређена понашања које дете испољава могу бити знаци недовољно сна:

  • Дуже спавање преко дана
  • Хиперактивност
  • Проблеми са пажњом
  • Недостатак мотивације
  • Проблематично понашање
  • Појава беса, импулсивности или депресије 
  • Лош рад у школи  
  • Гојење

Одређени симптоми су чешћи у одређеним старосним групама. На пример, млађа деца ће вероватно бити претерано активна када не спавају, а хиперактивност може бити знак да се тело бори да остане будно. Родитељи и старатељи често нису у стању да кажу да ли су знаци и симптоми које дете показује повезани са спавањем или другим проблемом. Из тог разлога, најбоље је да се консултују са педијатром.

Где родитељи греше када спремају своју децу за сан

Прекасни одлазак у кревет

Двогодишњаци данас сада спавају око 40 минута мање, него претходне генерације, резултат је једног истраживања. Због тога се чешће буде, уморни су и нервозни. Најчешћи разлог каснијег одласка у сан је да данас родитељи немају довољно времена или долазе касно са посла, а педијатри сматрају да би требало пронаћи време које ће увек бити исто када дете одлази у кревет.  

Спавање у току вожње, при ношењу, шетњи

Оно у чему родитељи највише греше код мале деце је да их успавају у покрету, односно у наручју док се шетају или возе. Често кажу да им дете у аутомобилу одмах заспи. То је тачно, али чим кретање престане оно ће се пробудити а сан му бити испрекидан и неправилан.

Успављивање уз помоћ звукова

Успављивање деце помоћу телевизора, мобилног телефона или било каквог звука је погрешно. Спавање уз звук онемогућава детету да спава чврстим сном јер се константно бори да чује звук који је пуштен и на крају прекида сан по престанку тог звука.

Непостојање рутине спавања

Рутина је изузетно важна и корисна код мале деце. Неки родитељи је прекину јер мисле да им је дете порасло, да му рутина није потребна и да је довољно велико да само заспи. Не прекидати рутину, саветују лекари, све док родитељ није уверен да малишан може сам да легне и заспи. 

Недоследност

Свако понашање које се понови више од три пута у континуитету, код деце ствара навику, па ће тако и спавање у вашем кревету и пребацивање у дечији кревет убрзо постати навика. Али, уколико је дете болесно или уплашено невременом или ружним сновима, у реду је да преспава код маме и тате јер ће му ваша близина значити. Запамтити да је важно одмах одредити где ко спава и да је битно да се намјлађи чланови породице и успавају и пробуде у истом кревету.

Прерани прелазак из кревеца у кревет

Преласком у нови кревет код детета ће покренути буђење ноћу, устајање из кревета и немиран сан. То се јавља јер деца немају довољно самоконтроле да напусте замишљене границе свог креветића и ту настаје проблем. Требало би испратити дете и препознати када је спремно за прелазак у свој кревет.

А како можемо помоћи малишану да добије довољну количину ноћног одмора

Како бисмо направили идеалну рутину одласка на ноћни одмор, требало би размислити о комбинацији неколико другачијих активности које ће децу полако припремити да је време за кревет.

  • Прање зуба
  • Туширање
  • Облачење пиџаме
  • Припрема одеће за наредни дан
  • Читање приче за лаку ноћ
  • Мажење
  • Прича о томе шта се десило данас
  • Певање успаванки/песмица мањој деци
  • Причање о темама које дете занимају

Такође, не би требало да дете пре одласка на спавање једе тешку храну, пије производе са кофеином или да гледа дуго у екран мобилног телефона или рачунара, јер су то све активности које могу пролонгирати успављивање.

image
VV inauguration
banner