Укусне и пуне витамина: Ове намирнице вам могу помоћи да ојачате имунитет и спремни дочекате јесен
Промена начина исхране са доласком хладнијег времена може умногоме олакшати организму да се адаптира на нове услове, али и пружити му додатну енергију у сивим, кишним данима. Ова промена не мора нужно бити нагла, али је свакако препоручљива, како би тело добијало све потребне нутријенте, витамине и минерале. Које су намирнице најпожељније у данима пред нама и на који их је начин најбоље припремити?
Бундева - извор бета-каротена и витамина
Бундева је богата бета-каротеном, који се у нашем организму претвара у витамин А. Он је кључан за здравље коже и слузокоже, који су први у додиру са вирусима који вребају из окружења. Осим тога, бундева је богата и витамином Ц, као и цинком, који такође јачају наш имунитет. Начина за припрему бундеве има бесконачно много: можете направити окрепљујући потаж, послужити је као прилог главном јелу или спремити питу, која ће уз мало цимета бити сјајан дезерт.
Јабуке - ризница витамина и антиоксиданаса
"Једна јабука на дан тера доктора ван", изрека је која се често користи. И то са разлогом. Јабуке су богате антиоксидансима, влакнима и витамином Ц, који у комбинацији имају врло позитиван учинак на наш имуни систем. Можете направити цеђени сок, запећи их у рерни уз додатак цимета, додати у овсену кашу или је једноставно појести сирову - за шта год да се одлучите, организам ће вам рећи хвала.
Батат - богат угљеним хидратима и калијумом
Слатки кромпир, односно батат, је права ризница здравља: у њему се садржи велика количина минерала (нарочито калијума), витамини А и Ц, као велики проценат угљених хидрата, захваљујући којима ћете бити и сити, и здрави. Батат је сјајан у комбинацији са другим поврћем, можете да припремити и са месом, а неки воле и да га препеку са мало зачина и маслиновог уља, па поједу као ужину. Свакако, ово необично поврће је сјајно за имунитет, па се препоручује да га, посебно на јесен, на трпези буде што више.
Бруснице - здравље у бобицама
Бруснице су сјајан савезник у борби са вирусима захваљујући великој количини антиоксиданаса и витамина Ц, а уједно су и одличне и за здравље кардио-васкуларног система. Поједине студије указују и на то да бруснице играју важну улогу у превенцији инфекција уринарног тракта, преноси портал Хелт Атласт. Могу се јести сирове, суве или додати у омиљену кашу или смути, а могу се користити и у припреми колача и мафина.
Кељ - имунолошка "бомба" и убица вируса
Кељ је изузетно важан за добар имунолошки систем: богат је витаминима А, Ц и К, влакнима, калцијумом и гвожђем, захваљујући којима убија све вирусне инфекције и упалне процесе у организму. Кељ можете додати у салату, обарити га и послужити као прилог риби или изблендати са беби спанаћем и другим зеленишем и направити домаћу имунолошку "бомбу" која ће ојачати организам.