Магазин

Шта су "имунитет коцке" - делотворан лек против прехладе или само посластица

У зимском периоду многи од нас желе да чувају своје здравље, а један једноставни рецепт који се проширио на друштвеним мрежама може бити добар начин да свакодневно уносимо потребне витамине, антиоксиданте и друге хранљиве материје (посебно током сезоне прехладе и грипа). У питању су "имунитет коцке", жуте или нараџасте боје, које се припремају брзо и могу да трају неколико дана. Да ли је овај рецепт заиста делотворан или само представља забаван онлајн садржај?
Шта су "имунитет коцке" -  делотворан лек против прехладе или само посластица© Canva/Анђела Ћосо

Постоје различите верзије рецепта за ове коцке, али основни састојци су: наранџа, лимун, шаргарепа, куркума, ђумбир, мед, бибер, кокосово млеко/вода и обична вода. Креатори на ТикТоку, на коме хештег #immunitycubes има преко 7 милиона прегледа, описују да су ове коцке "укусне, кремасте и веома здраве", као и да "пружају подршку имунолошком систему".

Популарне "имунитет коцке" могу бити потенцијално средство за јачање имунитета током зимске сезоне, а праве се од мешавине здравих састојака. Коцке се се замрзну и чувају у фрижидеру, да би се у наредних неколико дана искористиле као додатак за воду, чајеве, смутије... Према бројним корисницима друштвених мрежа, осим што су укусне, представљју праву "витаминску бомбу" и могу бити природан лек против прехладе.

Припрема је брза и једноставна:

Рецепт за "имунитет коцкице":

  • половина исецканог лимуна, исецканог
  • једна исецкана шаргарепа
  • кашичица млевене куркуме
  • кашичица црног бибера
  • 2 до 3 комада сировог ђумбира
  • пола шоље меда (препоручује се органски)
  • једна исецкана наранџа
  • пола шоље кокосовог млека (није неопходно)
  • 3 шоље обичне или кокосове воде

Потребно је да се састојци помешају у блендеру, ставе у калупе за лед и замрзну. Након тога, могу да се користе као додатак било којем пићу или чак могу бити природна, здрава верзија бомбоне.

@moribyan

Immunity Cubes! I also love buying mini bottles and turning them into immunity shots 🧡 5 minute recipe!

♬ Lo-fi hip hop - NAO-K

Коцка за здравље 

Комбинација лимуна и наранџе је пуна антиоксиданата, влакана и одличан је извор витамина Ц, који може помоћи у јачању укупног имунитета. Шаргарепа је пуна витамина А и бета-каротена заједно са другим хранљивим материјама за које је утврђено да пружају дугу листу предности, укључујући помоћ у балансирању шећера у крви и јачању здравља мозга.

Црни бибер има антиоксидантна, антибактеријска и антиупална својства. Када се упари са куркумом, може да је "активира" и омогућава нашем телу да боље апсорбује светло наранџасту лековиту биљку за пуне анитиинфламаторне ефекте. 

Ђумбир помаже да се ублажи стрес и пробавне сметње, захваљујући гингеролу, природном једињењу у свежем ђумбиру, а додавање меда у блендер не само да даје сладак укус, већ има и антиинфламаторно, антиоксидативно и антибактеријско дејство. Кокосово млеко даје антиоксидативну заштиту од болести и антимикробних средстава од инфекција, док кокосова вода појачава укус и представља додатни извор витамина Ц.

"Одређене намирнице су богате хранљивим материјама и могу да буду подршка нашем имунолошком систему," рекла је за "Њујорк пост" др Наташа Бјуан. Ипак, нагласила је да, иако су ове намирнице здраве, морамо бити сигурни да не претерујемо са конзумирањем. 

Предозирање различитим хранљивим материјама може организам да "избаци из равнотеже" - на пример, конзумирање превише витамина Ц може да изазове мучнину, повраћање, дијареју и сличне симптоме (које су коцкице првобитно спречиле).

На крају, она додаје да не би требало потпуно да се ослонимо на њих ако желимо да будемо здрави. Сигурно су добар додатак исхрани и свакодневној рутини, али не представљају магичан трик, који ће нас штитити од свих болести. Поред "имунитет коцкица", важно је да редовно спавамо, да смо физички активни, водимо рачуна о намирницама које конзумирамо и покушамо да смањимо свакодневни стрес.

image
VV inauguration
banner