Магазин

Народни рецепт против прехладе "запалио" ТикТок: У бели лук и мед се куну корисници широм света

Народни лек против прехладе и вируса који је куну практично сви Балканци освојио је друштвену мрежу ТикТок. Видео снимци корисника из свих крајева света већ су сакупили скоро 40 милиона прегледа, а будући да је сезона тек на почетку, прави "бум" се тек очекује.
Народни рецепт против прехладе "запалио" ТикТок: У бели лук и мед се куну корисници широм света© Canva / StephanieFrey

У време када вируси и бактерије вребају са свих страна, очување имуног система је једно од најважнијих задатака свих нас. Неки се за подизање отпорности организма окрећу витаминима, а други бирају стара, добра народна средства.

Комбинација белог лука и меда, која је нарочито популарно на овим просторима, покорила је чак и друштвену мрежу ТикТок, и сада милиони корисника широм света деле своја искуства.

@hoemgirl she used give me a spoonful everyday and i lowkey hated it but now im so grateful 😫 #garlicandhoney#garlic#homeremedy#homemade#koreanmomcooks♬ original sound - Sarah 호정 Kim

Бели лук и мед су најбољи лек против прехладе

Бели лук је одувек важио за једну од најздравијих намирница на свету, а његова лековита својства су надалеко позната. Одвајкада се примењивао и у лечењу симптома прехладе и грипа, а све захваљујући великој количини витамина Ц, Б6, А и К. Осим витаминима, бели лук је богат и калијумом, фолном киселином магнезијумом и цинком, који заједно утичу на сузбијање инфламаторних процеса у организму.

"Бели лук јача имуни систем како би спречио или смањио тежину болести, укључујући обичну прехладу", изјавило је доктор Рај Арора за Вог.

Кућну апотеку не можемо замислити ни без теглице меда, која се хиљадама година користи у лечењу многих болести. Богат витаминима Б групе, као и витамином Ц и минералима, мед је универзални лек против упале грла, десни, бронхијалне астме и кашља. Стога се, нарочито у зимском периоду, препоручује његова редовна конзумација.

У комбинацији, бели лук и мед су права витаминска "бомба" која прве симптоме прехладе и грипа сузбија већ у року од неколико сати. Зато корисници ТикТока, који су тек открили чаробна својства овог народног лека, тврде да је он "течно злато" и "нови омиљени зачин".

Како припремити овај народни лек

Како би се постигла најбоља својства белог лука и меда препоручује се да се они помешају у стакленој теглици и оставе мрачном и хладном месту како би се покренуо природан процес ферментације. Пропорције могу бити произвољне, по укусу, а ченови се ољуштени само прелију медом.

"Када је бели лук ферментисан, његове користи су још веће, а уз лековита својства меда, ова комбинација је одлична за здравље", објаснила је Риан Стефенсон, нутрициониста.

image