Магазин

Менопауза - шта јести, а шта избегавати

Репродуктивни период жене завршава менопаузом и то углавном између 45. и 55. године живота, а праћена је изостанком менструације, валунзима, несаницом, гојењем, променама расположења, проређивањем или губитком косе. То поглавље живота доноси велике промене и на многе ствари тада треба обратити пажњу, а једна од њих је и исхрана.
Менопауза - шта јести, а шта избегавати© Farhad Ibrahimzade/unsplash

Ако тренутно пролазите кроз менопаузу, вероватно сте упознати да ће бити тешких тренутака док се крећете кроз животну фазу која званично почиње 12 месеци након последње менструације.

"Те физичке и менталне промене су стварне. Током транзиције у менопаузу, жене осећају различите симптоме укључујући вртоглавицеталасе врућине, ноћно знојење, поремећаје сна, 'маглу' у мозгу, промене расположења, повећање телесне тежине, болове у зглобовима", каже др Талија Собел.

"Као да то није довољно, те ни требало да се припремите и за флуктуације у цревима", додаје је др Ерика Сигел:

"Микробиом почиње да има мању варијацију микроба, а често је смањена производња хлороводоничне киселине и све ово отежава варење неке хране. Пошто је пад естрогена такође повезан са повећањем кортизола, често постоји израженија реакција на стрес, што може довести до сметњи у варењу и боловима у стомаку", додаје.

Шта је препорука да једемо у менопаузи 

Најбоља "дијета у менопаузи" је уравнотежена исхрана богата хранљивим материјама које би требало конзумирати дугорочно, јасни су стручњаци. У обзир треба узети фитоестрогене: "Ова паметна породица хране може дати ефекат сличан естрогену, а има их тофуу, семену лана, темпеху, соји и сојином јогурту", појашњава Карен Невби, нутрициониста.

Препорука је да се кронзумирају протеини и храна богата омега-3 киселина, као што су лосос, пастрмка, скуша, сардине и инћуне, као и орашасти плодови, семенке и ланено уље.  Током менопаузе су учестале и разне упале, па у томе може помоћи куркума и ђумбир који су моћни антиинфламатори.

Телу је бити потребно више одређених кључних хранљивих материја, укључујући калцијум и витамин Д, који подржавају здравље костију. "Додаци су можда потребни ако не једете довољно хране која садржи те хранљиве материје. Да бисте унапредили здравље костију, тежите редовном уносу хране као што су пасуљ, тамно лиснато поврће, млечни производи, семенке и тофу", каже дијететичар Тоби Амидор.

Влакна су такође неопходна, те се не сме изостатити унос воћа и поврћа.
естроген и прогестерон, који су у овом тренутку у паду, утичу на перисталтику, што је кретање црева. Резултат могу бити непријатни симптоми као што су гасови, надимање, дијареја или затвор", наглашава др Мери Клер Хавер, гинеколог.

Шта "избацити" из тањира

И у случајевима менопаузе, треба избегавати додатне шећере, прерађену храну. Дакле, без чипса, грицкалица, превише обрађеног хлеба и белог рафинисаног шећера. Жене тада постају осетљивије на со, што може довести до повећања крвног притиска. "Храна богата калијумом, као што су банане и авокадо, може помоћи у смањењу утицаја натријума", појашњава Хавер.

Саветује се да се кафа замени другим напицима као што је мача или чајеви: "Кофеин вам можда изазива већи стрес, па предлажем да пробате мачу за нежније подизање енергије", наглашава Сигел, a пише Хафпост.

image