Магазин

Ноћно знојење: Потенцијални узроци и решења

Знојење никада није пријатно, поготово када се дешава у току ноћи, када би требало да будемо опуштени и заспимо. Многи људи пате од ноћног знојења, а узроци могу бити веома логични (топла одећа, соба, ћебе), али прекомерно знојење може бити знак да постоје здравствени проблеми. У зависности од узрока знојења, постоји неколико начина да се овај неугодан симптом ублажи.
Ноћно знојење: Потенцијални узроци и решења© Freepik/freepik

Знојење је нормална реакција тела на окружење у коме се налазимо, поготово када је температура просторије повишена. Представља део расхладног система тела, помаже нам да ослобађамо топлоту и одржавамо оптималну телесну температуру. Ипак, ако се редовно будимо током ноћи прекривени знојем, чак иако просторија у којој спавамо није загрејана, онда то може указати на неколико потенцијалних здраствених проблема.

Ноћно знојење су учестале епизоде ​интензивног знојења током ноћи, које за многе људе представљају непријатан део живота, који може озбиљно да ремети сан и свакодневницу. Неки окидачи су безопасни (врућа спаваћа соба, дебела ћебад) или чак повезани са позитивним променама у начину живота (вежбање), али када знојење постане учестало, онда би требало да проверимо своје навике и стање организма.

Свакодневне рутине и стрес

Психолошки стрес активира адреналин у телу, што омогућава ослобађање неуротрансмитера који повећавају број откуцаја срца, брзину дисања и крвни притисак. Због тога долази до загревања тела, па самим тиме и аутоматског расхлађивања, то јест знојења.

Према порталу "The Conversation", ноћно знојење такође може да повећа анксиозност, што заузврат изазива још више знојења и нервозе.Тада је најбољеда устанемо, да се покренемо и упустимо у опуштајућу вечерњу рутину, како бисмо се умирили. Препоручљиво је да осветљење буде веома благо или да останемо у мраку, како се не бисмо разбудили.

Ноћно знојење је повезано и са поремећајима спавања, као што је опструктивна апнеја у сну, када су дисајни путеви блокирани током спавања, што доводи до гласног хркања. Према подацима, отприлике једна трећина људи са опструктивном апнејом у сну редовно доживљава ноћно знојење.

Људи могу искусити ноћно знојење након тренинга високог интензитета. Интензивне вежбе могу стимулисати штитну жлезду, повећавајући рад базалног метаболизма и телесну температуру до четрнаест сати након вежбања, тако да се ноћно знојење може јавити чак и након снажног јутарњег тренинга.

Ноћно знојење може указивати и на превише тренинга и недовољно количине "горива", то јест калорија. Ако се не потроши довољно калорија да би се подржао тренинг, шећер у крви може да падне и могли бисмо доживети хипогликемију, што може изазвати ноћно знојење.

Хормони

Свако, без обзира на године или пол, може искусити ноћно знојење, али жене могу чешће да га доживљавају, углавном зато што су менопауза и промена нивоа хормона водећи узрок знојења. Око осамдесет одсто жена искуси валунге (таласе врућине) или ноћно знојење током перименопаузе и менопаузе.

Хормони такође могу да утичу на ноћно знојење код мушкараца, посебно оних са ниским нивоом тестостерона, познатог као хипогонадизам. Око тридесет осам одсто мушкараца старијих од четрдесет пет година има низак ниво тестостерона, али ови симптоми се могу јавити код мушкараца у било ком узрасту.

Инфекције, болести, зависност

Када се боримо против инфекције, наша телесна температура често расте, што може довести до знојења, како би се тело охладило и успело да смањи телесну температуру. Мање инфекције попут обичне прехладе могу изазвати ноћно знојење, али оно такође може бити и симптом озбиљних инфекција, као што је вирус хумане имунодефицијенције (ХИВ) и болести као што су Хочкинов и не-Хочкинов лимфом. Међутим, код наведених обољења, ноћно знојење углавном није једини присутни симптом.

Редовно конзумирање алкохола (нарочито када дође до зависности) и рекреативна употреба дрога такође могу повећати ризик од ноћног знојења.

Како можемо умањити знојење током ноћи 

Пре него што одлучимо да променимо сопствене навике или одемо на лекарски преглед (ако постоји могућност да је знојење симптом већег проблема), постоји неколико начина да ублажимо непријатан осећај ноћног знојења. Прво, соба у којој спавамо не би требало да буде влажна, већ добро проветрена. Препоручљиво је укључити вентилатор и спавати са отвореним прозорима (када годишње доба то довољава), како би струјао ваздух. 

Постељина, доњи веш и пиџама у којој спавамо би требало да буду од лаганог, памучног материјала, како би кожа могла да "дише" у току ноћи. На крају, осим избегавања алкохола, препоручљиво је да не конзумирамо кофеин или љуту храну пред спавање. 

image