Магазин

Менопауза: Стање које се не може изменити, али се симптоми могу ублажити

Овај период често прати низ изазова, а када се комбинују са другим животним проблемима - на послу, у браку, одгајању деце и бризи о старим родитељима, могу имати дубок утицај на живот жене у средњем добу. Менопауза је пропраћена изостанком менструације, валунзима, несаницом, зујањем у ушима, променама расположења...У данашњем друштву она је и даље табу тема, па често због неразумевања околине "трпимо" њене тегобе, иако не би требало.
Менопауза: Стање које се не може изменити, али се симптоми могу ублажити© @ Racool_studio/freepik

Све жене, ако довољно дуго живе, доживљавају менопаузу, али је свака проживљава на различит начин. Вероватно сте приметили да се о о њој неретко прича, ћути се о њеним тегобама, јер "боже мој, проћи ће само од себе".  

"Ублажење њених тегоба постоји и ту ће нам помоћи лекар", каже за РТ Балкан гинеколог Вања Милошевић.

Светски дан менопаузе обележава се 18. октобра и посвећен је женама које улазе у ново раздобље у животу. Менопауза или климакс није нешто чега треба да се стидимо или сакривамо. Нормално је да у том периоду имамо различите симптоме и да понекад не знамо шта нас је снашло.

Глумица Наоми Вотс говорила о свом искуству рекавши да је ушла у "менопаузу са 36 година и да је осећала као да губи контролу". Такође, певачица народне музике Гоца Лазаревић је истакла за РТС да је ушла у климакс у раним тридесетим и да јој је било "посебно непријатно у том периоду изненадно знојење".

Познато је да се репродуктивни период жене завршава менопаузом и то углавном између 45. и 55. године живота. Стручњаци истичу да менопауза може да се јави и раније у тридесетим годинама, али и после 55 године.

Који су први симтоми менопаузе

"Први симптом менопаузе, који најчешће наводе жене после 35 године, 45 године, јесте изостанак менструације, а нараво да је искључена трудноћа. Такође, хормонски статус почиње да се мења - недостатак или битно умањење естрогена. Сви остали знаци, иду уз стање изостанка менструације, а то су несаница, зујање у ушима, промена расположења, црвенило у лицу, изостанак сексулане жеље, промене у притиску, повећан рад штитасте жлезде, проблеми са шећером, остеопороза, разграђивање коштане масе које често буде узрок прелома.

Инсистирам на томе да жене не прелазе олако преко ових симптома, јер ово може да буде увод у озбиљнија стања и битно је да то жене схвате. Предрасуда, коју виђам у пракси, јесте та да жене сматрају да уласком у менопаузу не треба више да иду код гинеколога. То је једна заблуда и то посебно код наших жена, које мисле да треба да иду код гинеколога кад рађају и никад више. Када жене примете симптоме менопаузе битно је да знају да је то једно физиолошко стање које не може да се измени, али може битно да се ублажи", објашњава гинеколог Вања Милошевић.

Не смемо да се лечимо на своју руку

"Кроз стање менопаузе пролази свака жена, са јачим или блажим симптомима. Жена може да уради неке ствари које могу бити од користи. Прво је одлазак код гинеколога. Затим потребно је да се уради хормонски статус, да се установи која врста хормона је у дефициту, а то је најчешће естроген и онда евентуално да се уђе са супституцијама односно заменама, али само онда када је сутуација чиста. Шта то значи? Значи да је грлић добар, да је ултразвучни преглед јајника урађен и добар, тумор маркери и дојка мирни. Не смемо да дамо супституционалну терапију, а да евентуално нисмо искључили промене на репродуктивним органима, јер то би било као да на "ватру сипамо бензин". Посебно истичем да се жене не смеју да се лече на своју руку, већ само и искључиво уз консутацију са гинекологом", каже Вања.

Како можемо ублажити симптоме менопаузе

"Супстуциона терапија на бази естрогена и прогестерона - то су средства којима можемо да ублажимо симптоме и подразумевају да се драстичан пад естрогена не дешава тако бурно. Та терапија мора да буде под надзором лекара. Можда се неће отконити сви симптоми, али ће бити знатно ублажени и тако се квалитет живота неће драстично променити. У овом периоду, требало би кориговати и исхрану, жене би требало да једу што више намирница богатих витаминима и минералима, а да избегавају масно и љуто. Требало би да укључе умерену физичку активност, шетњу, уведу здрав живот, добро друштво", саветује гинеколог.

Промена стања је могућа

"Још једна предрасуда која се јавља када говоримо о менопаузи јесте то што жене мисле да ништа не могу да промене. Слегну раменима и трпе промене. Или уђу у другу крајност те се лече како не би требало, помоћу доктора Гугла, друштвених мрежа. Мало њих дође у амбуланту и поприча о свим овим симптомима - несаници, зујању у ушима, лупању срца, јаким главобољама. Често жене сматрају да ово не може да се промени. А заправо, и те како може да се промени, али потребно је се јаве гинекологу и да он узиме у обзир цело њено здравље и препише шта је најбоље", додаје Вања.

Доктор апелује на превенцију

"Здравља се сетимо само кад је неки дан - Светски дан менопаузе или Дан рака грлића материце. Такође, здравља се сетимо само кад је угрожено. То је јако поражавајућа прича за све нас, многе ствари бисмо могли да унапредимо, јер медицина није ствар нагађања него предвиђања. Апеловање на превенцију, редовне прегледе. Много је лакше него да оболимо и онда лечимо нешто што је могло да се спречи или да не постоји као болест", истиче гинеколог.

image