Магазин

Најчешће грешке приликом коришћења рачунара са Windows оперативним системом

Ко би рекао да то како назовете свој Windows налог може утицати на рад рачунара? Или да је коришћење два антивирусна програма потпуно беспотребно, па чак и штетно? Ово су само неке од грешака које праве корисници рачунара са Windows оперативним системом, а има их још много.
Најчешће грешке приликом коришћења рачунара са Windows оперативним системом© Youtube / 4096

Windows је најпопуларнији оперативни систем, јер је, са једне стране прилагођен и онима који нису претерано информатички потковани, а са друге - довољно флексибилан да подржи и захтевније програме које користе професионалци. Међутим, без обзира на то што су рачунари данас доста напреднији него пре 5, 10 и више година, они и даље не трпе баш све грешке корисника. Због неких могу лако да "заглупе" и постану скоро па неупотребљиви.

Искључивање опције аутоматског ажурирања оперативног система

Велики број корисника рачунара са Windows оперативним системом живи у заблуди да је његово ажурирање потпуна бесмислица и да осим што ће новија верзија заузети више меморије на рачунару, ништа друго не треба очекивати. Међутим, ово је погрешно - свако ново ажурирање доноси нове безбедносне мере у борби са вирусима, "тројанцима" и другима малициозним софтверима, као и нове могућности.

Креирање Windows налога ћириличним писмом је честа грешка

Неретко корисници приликом креирања налога своје име и презиме упишу ћириличним писмом. Међутим, стручњаци саветују да се ово никако не ради и да се користи само латиница, будући да ће се након подешавања рачунара на њему креирати фолдер "C:\Users\..." на коме ће се налазити програми и други фајлови. Неки рачунари могу да се сусретну са потешкоћама проналажења овог директоријума, што ће пре или касније довести до грешака у раду уређаја.

Коришћење два антивирусна софтвера истовремено

Златно правило "мање је више" је у овом случају веома применљиво, али се нажалост у пракси јако често може видети да корисници, у нади да ће боље заштитити свој рачунар, користе два, па чак и три антивирусна софтвера. Не само да заштита неће бити боља, већ ће и рачунар због два слична програма која истовремено раде бити преоптерећен, а самим тим и неупоредиво спорији у извршавању задатака који се од њега очекују. 

Складиштење података у само једном примерку

Било да је у питању најновији, најмоћнији лаптоп или нешто старији уређај осредњих перформанси, не постоји гаранција да се он неће покварити. Некада је могуће поново пустити у рад рачунар и извући са њега све податке који су на њему били ускладиштени, а некада не. Зато је важно увек имати и резервну копију свега што вам је важно на "клауду", екстерном хард диску, USB-флеш меморији или неком другом носачу података.

Преузимање апликација из непроверених извора

Јако често вируси у рачунар доспеју баш приликом преузимања апликација из непроверених извора. У идеалном случају, програм би требало, наравно, да преузимате искључиво са официјалних сајтова произвођача или из Microsoft Store (фабричке продавнице апликација). Уколико пак желите да их заобиђете, добро проверите какав је то сајт и прочитате одзиве других корисника. Само тако нећете упасти у замку и заједно са програмом "скинути" и вирус.

image