Магазин

Призивање чет-бота: Мајкрософт додаје ново дугме на тастатуре за лакши приступ АИ функцијама

Почевши од јануара ове године, поједини рачунари и лаптопови са Windows оперативним системом добиће специјално "Копилот" дугме - тастер који ће покретати Мајкрософтов чет-бот са вештачком интелигенцијом. Ово је и прва већа промена на тастатурама коју је Мајкрософт имплементирао од 90-их година прошлог века.
Призивање чет-бота: Мајкрософт додаје ново дугме на тастатуре за лакши приступ АИ функцијама© Canva / DaryaDanik

Почетак 2024. године донео је и један велики новитет у ИТ индустрији - компанија Мајкрософт додаће на тастатуре појединих нових лаптопова и персоналних рачунара ново АИ дугме први пут после скоро 30 година. Притиском на тастер корисник ће "призивати" чет-бот на бази вештачке интелигенције који је разво технолошки гигант.

"Копилот" - пречица до вештачке интелигенције

Будући да велики број корисника чет-ботовима приступа путем браузера или специјално дизајнираних апликација, ова измена је више симболична и означава почетак интензивне и компетитивне године која нас чека, а у којој ће се компаније утркивати да надмаше једна другу.

Нови АИ тастер носиће лого Копилота, Мајкрософтовог софтвера са вештачком интелигенцијом, и биће смештен поред тастера за размак, односно "спејса". На неким рачунарима замениће један од "ЦТРЛ" тастера који се на налазе са леве и десне стране, док ће на другима заменити "Windows ", односно мени тастер.

Мајкрософт није први који је персонализовао тастатуру

Компанија Мајкрософт није прва која се досетила а своју тастатуру персонализује, односно прилагоди сопственим софтверским производима. Осамдесетих година прошлог века овај новитет имплементирао је и Епл, који је на тастатуре својих уређаја ставио "Коменд" дугме.

И Гугл је имао специјализовано дугме на својим Хромбук рачунарима. Овај технолошки гигант био је први који је експериментисао са тастером који је специјално намењен производима са вештачком интелигенцијом, а притиском на тај тастер покретао се гласовни асистент.

Нова тастатура премијерно већ наредне седмице

Мајкрософт оперативни систем Windows је дефинитивно најзаступљенији када су десктоп и лаптоп рачунари у питању - њих користи чак 82 процента корисника. Поређења ради, Епл заузима девет процената тржишта, док само 6 посто припада Гугл производима.

Очекује се да ће нова тастатура са имплементираним "Копилот" тастером светлост дана угледати већ наредне недеље. На сајму геџета ЦЕС у Лас Вегасу, Мајкрософт ће представити нове моделе тастатура, а какав ће бити одзив публике, остаје да видимо.

image