Магазин

Аутор открио како је настала најпознатија фотографија на свету, заштитни знак Windows-а

У последњих 20 и више година рачунар се може пронаћи у готово сваком дому, у свакој тачки кугле земаљске. Стога, не изненађује ни чињеница да је фотографија која не налази(ла) на позадини уређаја са Windows XP оперативним системом, једна од најпознатијих и напрепознатљивијих на свету.
Аутор открио како је настала најпознатија фотографија на свету, заштитни знак Windows-а© Wikimedia Commons / Original scan of Charles O'Rear's photograph

У интервјуу за магазин Пипл, не тако давне 2021. године, аутор најпрепознатљивије фотографије на свету, Чарлс (Чак) О'Рир поделио је занимљивост о томе под којим околностима је она настала. Оно што је најинтересантније јесте да је чувена позадина свих уређаја са Windows XP оперативним системом заправо настала сасвим случајно!

Bliss - слика коју је видело најмање милијарду људи

Популарну фотографију, која је понела назив "Bliss", видео је свако ко је макар једном у животу имао приступ рачунару или интернету - она се налазила не само на позадини рачунара и лаптопова, већ и на рекламама, у авионима, на аеродромима, у познатим ланцима хотела или у "мимовима" који круже друштвеним мрежама.

Чак и данас, када је ера Windows XP оперативног система увелико прошла, фотографија и даље наставља свој живот, на уређајима старијих генерација и код љубитеља тог периода. И то у свим деловима света - од Сједињених Америчких Држава, преко Европе, Блиског Истока, па све то најисточнијих делова земље. По неким проценама, ову фотографију је видело најмање милијарду људи.

Слика настала сасвим случајно, а потом ушла у историју

Чарлс О'Рир, аутор фотографије, наводи како је она настала сасвим спонтано, у јануару 1996. године. Тада је он путовао у посету својој тадашњој девојци, а садашњој супрузи, Дафни Ларкин, која је живела у округу Марин. И пре тог јануарског дана, Чарлс је стајао успут како би фотографисао крајолик, али је тог дана баш имао среће.

"Када је на филму, оно што видите, то на фотографији и добијете", рекао је О'Рир у интервјуу за магазин Пипл 2021. године. "Користио сам филм који је имао сјајне боје, Фуџи Филм у то време, а сочиво RZ67 било је једноставно изванредно. Да сам слику снимио са објективом 35 милиметара, учинак не би био ни приближно исти", додао је он.

Фотографија завршила у рукама Бил Гејтса

Фотографија коју је Чарсл усликао убрзо се нашла и на јавном домену, након што је сам аутор слику проследио фотоагенцији Вестлајт сток. Међутим, како је група Корбис, чији је власник Бил Гејтс, касније купила поменуту агенцију, слика је на крају завршила у његовим рукама.

Наводно, Мајкрософт је чувену "Bliss" фотографију откупио за више од 100.000 долара. Након успешне трансакције донета је и одлука да се фотографија користи као фабричка позадина на свим Windows XP уређајима. Тако је, до тада непознати аутор, преко ноћи постао креатор највиђеније слике на свету.

image
VV inauguration
banner