Магазин

Ове чињенице о самовару, најпознатијем руском чајнику, сигурно нисте знали

Први пут се самовар у руској историји споменуо пре скоро три века. Током свог животног века овај препознатљиви чајник успео је да очара и сељаке и чланове царске породице, падне у заборав и поново се врати на трпезу у пуном сјају, достигне на аукцији вредност преко 300.000 евра и заслужи неколико споменика широм Русије.
Ове чињенице о самовару, најпознатијем руском чајнику, сигурно нисте знали© Canva / Tatyana_Mu

Историја самовара сеже дубоко у прошлост, а тачније у 1740. годину, када је у фабрици Демидових у граду Суксун на Уралу направљена прва "машина за грејање воде". Од тада се овај уређај постепено усавршавао у различитим фабрикама широм земље, а његова масовна производња почела крајем 18. века. Основна функција самовара била је да загрева воду за припрему чаја, будући да је ова традиција од давнина уткана у руску културу, али је он много више од обичног "чајника".

У самовар су се раније убацивале и шишарке, а неки ту традицију поштују и данас

Први самовари су изгледали поприлично неугледно: израђивали су се од бакра, који није био толико сјајан, а изглед је кварила огромна цев на самом врху, из које је излазио дим. За загревање воде у самовару Руси су обично користили угаљ, ужарене комаде дрвета или шишарке, које су чају пружале специфичан мирис четинара. Ова традиција се и данас сачувала у појединим деловима Русије, само што се оне сада додају тик пред кључање воде.

У облику пушке, крушке и животиња: Постоји неколико десетина врста самовара

Постоји неколико десетина врста самовара, који се најчешће разликују по ручкама, славини и самом "телу". Најпознатији су свакако они у облику тегле, али се врло често могу срести они у облику винске чаше, који су ужи при дну, а шири на врху, као и самовари у облику јајета. Има и "егзотичнијих" модела - у облику пушке, крушке, ваљенки, па чак и различитих животиња. На пут су се обично носили и четвртасти самовари, којима су се скидале "ногице" и славина, захваљујући чему су били практични за ношење.

Самовар се обавезно полира, а ево шта му даје највише сјаја

Самовар је најлепши када је исполиран толико да се у њему можете огледати. Раније су се за полирање користила фина абразивна средства попут мокрог песка или пепела, али је најинтересантније то што је најбоље резултате заправо давала мрвљена цигла. Иначе, полирање није нимало једноставан процес - он захтева много времена, стрпљења и труда. Зато се ово обично радило само пред велике празнике, када се очекивао долазак великог броја гостију.

Најмањи самовар се зове "Егоиста", а и онај нешто већи има посебан назив

Стандардна запремина самовара варира између 3 и 8 литара. Наравно, постоје и много мањи модели, али се они срећу ређе, јер су захтевнији за израду и самим тим драстично скупљи. Најмањи самовар, који је предвиђен само за једну шољицу чаја, у народу се назива "егоиста": управо су се ови модели даривали деци цара Николаја II како би могли да уживају у традиционалном испијању чаја у миру. Нешто већи самовар, за двоје, се назива "тет-а-тет", што на француском језику значи "у четири ока".

Највећи самовар може да напоји преко 2.000 људи

Са друге стране, званични руски, а и светски рекордер у категорији највећих функционалних самовара је примерак запремине 555 литара, а пошто загреје воду, од ње се може направити чак 2.220 шоља чаја. Висина овог гиганта израђеног од нерђајућег челика је невероватних два и по метра, а од када је направљен пре тачно 10 година, ни један није успео да му "стане на црту".

Најскупљи самовар икада продат је за невероватних 326.000 евра

Иако се самовар не сматра предметом раскоши, нити статусним симболом, неки примерци то заиста јесу. Најскупљи самовар икада продат је на Сотбис аукцији пре тачно 20 година, а његова вредност је на лицитацији достигла вртоглавих 274.400 фунти, односно 326.000 евра. Ко је био купац овог јединственог модела који је израдио познати јувелир Карл Фаберже, никада се није сазнало, али је познато да се тај лепотан након аукције вратио у своју домовину - Русију. 

Самовар је прави симбол Русије, а његови споменици красе неколико градова

Споменици самовару данас постоје у неколико руских градова. Први је подигнут у родном граду овог "чајника" - Суксуну, док је пар година касније сличан направљен и у Тули. Један се налази и у граду Елабуг, један у Кунгуру, који се у 19. веку сматрао престоницом чаја, а има их и у Нижњем Новгороду и у предграђу Москве. Сваки од споменика је другачији, али сви имају исти циљ - да се никада не заборави да је у руску културу уткана вишевековна традиција испијања чаја из самовара.

image