Магазин

Без певања за столом, торта и "наздоровје": Пет важних правила бонтона када идете у госте код Руса

Доласком у Србију, велики број Руса донео је са собом и делић своје културе. Када је реч о одласку у госте на ручак или вечеру, постоје јасна правила, која се у руским породицама јако поштују. Нека су пуко сујеверје, а нека - део старе руске традиције.
Без певања за столом, торта и "наздоровје": Пет важних правила бонтона када идете у госте код Руса© Canva / Syda Productions

Одлазак у госте је у руској култури веома значајан догађај, за који се и домаћини и гости спремају по неколико дана унапред. Оваква дружења се обично организују у време ручка или вечере и готово увек подразумевају и добро пиће и играње неких друштвених игара. Уколико у свом окружењу имате некога ко је пореклом из Русије, сасвим је сигурно да ће вас у неком тренутку они позвати у свој дом. Зато вам доносимо кратак "водич" за одлазак у госте, како се не бисте нашли у небраном грожђу.

Никада се немојте руковати преко прага

Приликом уласка у дом, руски домаћин и домаћица ће вас дочекати код улазних врата и топло поздравити. Оно што је јако важно јесте да се никада не рукујете преко прага (Руси су јако сујеверни), већ да руку пружите тек када закорачите у стан. Руковање се иначе, у руској култури, практикује само међу мушкарцима, док се даме обично пољубе у образ и загрле. Такође, Руси ће јако ценити уколико се већ у предсобљу изујете, а у већини домова ће за вас код улаза бити спремљене и папуче, како по стану не бисте ходали боси.

У госте се никада не иде празних руку

По вишедеценијској (а можда и вишевековној) руској традицији, у госте се никада не иде празних руку, чак иако се јако добро познајете и дуго дружите. Гости обавезно са собом треба да донесу неки "поклон": то су углавном торта или флаша неког доброг пића, док се женама по правилу дарује букет цвећа. На овај начин се домаћину и домаћици исказује захвалност што су се потрудили да у свом дому организују дружење.

Разговори за столом су увек добродошли - певање никако

У Русији постоји правило да се са јелом не почиње докле год се сви гости, као и домаћин и домаћица, нису сместили за сто. Будући да су Руси веома гостопримљив народ, они ће се постарати да сваком госту чаша и тањир буду пуни, те заузврат "очекују" да их гости сачекају како би заједно уживали у оброку. Разговори током јела су добродошли, али певање никако није - старо руско веровање каже да ће женама које за столом певају бити луд муж.

Здравица је обавезан део сваког дружења

Руске здравице су важан елемент културног наслеђа. Оне никада нису досадне и најчешће представљају посебно осмишљене тематске говоре који прате сваки гутљај пића. Још једна велика љубав Руса јесу цитати приликом здравица: цитирају се руски филмови из доба СССР или цртаћи за које нико ко је живео изван Русије никада није чуо, али је тако чар још већа. На крају здравице обавезно се изговара "Наздоровје", након чега се чаша празни до дна.

Након дружења се треба захвалити за гостопримство

Домаћина и домаћицу који су вас угостили ништа неће обрадовати више него да чују да сте уживали у заједнички проведеном времену. Зато како се дружење буде приводило крају немојте заборавити да похвалите изванредну трпезу у коју је уложено много труда и захвалите се за гостопримство које су домаћини показали. Увек можете истаћи и како бисте волели да се поново окупите - Руси су јако дружељубив народ и сигурно ће се потрудити да поново организују неко дружење.

image