Магазин

Шест руских традиција које збуњују странце

Ретко који Европљанин ће успети да разуме због чега Руси пред пут "седају на пут", пљују преко левог рамена када виде да неко пролази улицом празних руку и једу хлеб са макаронама. Шта још странци никада неће разумети, а део је руске савремене традиције?
Шест руских традиција које збуњују странце© pexels/cottonbro studio

Неколико генерација под истим кровом, дочекивање гостију "у великом стилу", здравице и остале савремене руске традиције помешане са сујеверјем, када мора да се "седнена пут" да би током путовања све прошло у најбољем могућем реду, и пљување преко левог рамена када се види особа која иде улицом празних руку јер је то баксузна појава, просечног Европљанина остављају без текста. 

Тесна веза између генерација

Одлазак у пензију за многе Европљане отвара потпуно ново поглавље у њиховим животима па слободно време европске баке и деке користе најчешће за сопствене хобије, путовања, па чак и јогу или часове плеса, док их деца и унучићи посећују искључиво током викенда, како би их што мање оптерећивали. Управо због тога европски пензионери (али и они који то још увек нису) често остају затечени када чују да се руске баке и деке после одласка у пензију најчешће посвете породици и чувању млађих поколења, док њихови синови и ћерке граде каријере и приватан живот. Чудно странцима делује и чињеница да се и више генерација породице опредељује за живот под једним кровом, док је у Русији потпуно природно да у једној кући живи на пример прабаке и прадеке, баке и деке, родитељи и њихова деца.

Руски стандарди лепоте

Док европске жене у свакодневном животу цене једноставност и комфор - минимум шминке, једноставну фризуру и удобну обућу и одећу, Рускиње преферирају попуно супротно. Управо зато руске туристе свако примети "на километар" . Свака шетња за њих је попут дефилеа на модној писти, са комплетном шминком, фризуром, у лепом "аутфиту" и најчешће у вртоглавим штиклама.

Култ гостопримства

Иако влада мишљење да су Руси хладан и не толико дружељубив народ, истина је потпуно супротна - они  обожавају да иду у госте, организују седељке о кућама или богате вечере за своје пријатеље без икаквог повода. По руској традицији, у госте се никада не иде празних руку. Обавезно се носи нека торта или флаша пића, а женама букет цвећа.

Склоност ка лечењу на своју руку

Када просечног Европљанина нешто заболи, он ће без одлагања заказати преглед код доктора. Руси ће, пак, пре заказивања тог истог прегледа испробати све могуће традиционалне и нетрадиционалне методе лечења: "изгуглаће" симптоме, посаветоваће се са члановима породице или пријатељима, сам себи "преписати" одговарајућу терапију за оно што је "изгуглану болест" и попити чај од камилице или кромпирову воду, па тек ако ништа од наведеног проблем не реши, заказати преглед код лекара како би му он преписао потребну терапију, или отворио боловање.

Специфичан смисао за хумор и здравице

У сред разговора руски саговорник може потпуно спонтано да се пребаци на неку њему смешну и занимљиву ситуацију или исприча неки виц, после ког ће грохотом да се смеје још јако дуго. Руске здравице такође су прича за себе: енглеско "чирс" или пољско "на здроwие" потпуно су неупечатљиве у односу на руске здравице и посебно осмишљених тематских говора који прате сваки гутљај пића. Још једна велика љубав Руса јесу цитати приликом здравица. Цитирају се најчешће стари руски филмови или цртаћи, о којима Европљани никада нису имали прилике да чују, па су забуна и шок још већи.

Несвакидашња кухиња и напици

Да ли сте некада имали прилике да пијете сок од брезе? Вероватно да не. А код Руса је то врло учестало безалкохолно пиће које се добија цеђењем дрвета брезе (да, добро сте прочитали). Квас, кефир и кисељ (охлађена мешавина скроба и воћног сока), такође су непознаница за већину Европљана. А ту су и пељмени, традиционално руско јело које је нешто између италијанских тортелина и кинеских ђао-дзи, који се једу са павлаком или сирћетом. Од нестандардних јела која многе уводе у забуну, Руси воле и хељдину кашу са млеком, "сељодку под шубој" ("харинга испод бунде")  и окрошку (традиционалну летњу супу од јаја, уз додатак кваса). Ипак, није руска кухиња једино што Европљане чуди, некада им је храна чак и позната, док контекст њене конзумације доводи у заблуду - на пример, у Русији се хлеб једе скоро уз све (па чак и уз кромпир или макароне), ручак није ручак ако нема супе, а празнична трпеза се не може замислити без црвеног кавијара.

image