Магазин

Земље које радо дочекују туристе, међу њима је и Србија

Овог лета у Барселони је нетрпељивост према туристима достигла врхунац, док стазе на литицама у Чинкве Тере у Италији, понекад личе на ред у супермаркету. Међутим, ван ових туристичких жаришта налазе се места која су подједнако богата културом, али су без гужве. Широм света, постоје земље које прижељкују туристе, а међу њима је и наша земља.
Земље које радо дочекују туристе, међу њима је и Србија© Maria Ivanova/unsplash

Док често чујемо о деструктивним последицама туризма у великим културним дестинацијама, у одређеним земљама, новац од туризма помаже изградњу преко потребне инфраструктуре. Туризам нуди послове и обуку, пружајући локалном становништву прилику да поделе своју културу и традицију. Ако се добро управља, туризам може бити обогаћујући економски ток, приближавајући људе кроз заједничке вредности и искуства и не мора да реплицира проблеме које смо видели овог лета.

Постоје многа места и држава на свету којима је потребно више посетилаца и које радо дочекују туристе, пише Би-Би-Си и спомиње Гренланд, Мароко, Грузију, али и Србију.

Зашто се наша земља нашла на листи земаља која "траже туристе"

У тексту се наводи да се Србија чврсто фокусира на одрживи развој, радећи са Глобалним саветом за одрживи туризам на развоју пројеката који не подстичу масовни туризам, већ траже осетљивији, културно оријентисан пут напред.

Ово је делом зато што се променила туристичка стратегија земље. У прошлости је фокус углавном био на градским искуствима, као што су посете Београду. Међутим, уз свест о томе да туризам може помоћи у диверсификацији сеоског живота и побољшању локалних економија, такође су планински, сеоски туризам, као и понуде спа и велнес услуга постале важан део микса.

"У Србији људи реч 'туриста' виде као позитивну ствар", рекао је Џорџ Колвин-Сли, специјалиста за Србију у агенцији Cox & Kings.

Фокус Србије је на одрживом развоју, са природним искуствима која су у првом плану. Планине земље привлаче скијаше зими и планинаре лети; еко-туризам се развија на брдима, уз посматрање птица, а природни извори у подножју планина "хране" бање и велнес хотеле. Док туристи уживају у овим природним искуствима, локални бизниси добијају подстицај, а послови постају сигурнији. Чини се да ово функционише: међународни туризам је порастао за 20 одсто у 2023. години.

И даље је велика препорука посета Новом Саду

Препоручује се посета Новом Саду, другом по величини граду у Србији: "Овде постоји хабзбуршко наслеђе, тако да ћете наћи куће као из бајке, сличне онима у Прагу и Будимпешти, али скоро без туриста. Храна је такође под утицајем аустријске кухиње, ту су штрудле и гулаш, а постоје и неки сјајни призори, укључујући Петроварадинску тврђаву", каже Џорџ Колвин-Сли.

image