Магазин

За многе неочекивано - београдска плажа на листи најлепших на свету

Када помислимо на прелепе плаже, обично нам на ум падну оне са ситним песком, палмама или боровима и бескрајним плаветнилом. Сајт Beachatlas представио је листу 100 најбољих плажа на свету, а међу њима се нашла, за многе неочекивано, једна из Београда.
За многе неочекивано - београдска плажа на листи најлепших на свету© Dimitrije Milenkovic/unsplash

Обично је потрага за најлепшом плажама на свету усмерена на њену визуелну привлачност - песак и чисту плаву воду. Ипак, сајт Beachatlas одлази даље и одступа од конвенционалног избора, те бира плаже које имају вредност за локалну заједницу, разноликост, инклузивност, културни значај.

Прво место заузмају плаже са острва Бора, Бора, следи Боулдерса у Јужноафричкој републици, док треће место припада Ваикикију на Хавајима.

Затим се нижу плаже из Бразила, Тајланда, Исланда, Америке, Уједињених Арапских Емирата, Намибије, Француске. 

Београдски сплавови на 50. месту

До сада смо безброј пута чули да Београд има занимљиву туристичку понуду, а посебно се истичу његови сплавови. Наш главни град има репутацију престонице која нуди живописан ноћни живот, са разним дикотекама, кафићима, клубовима који су отворени до ситних јутарњих сати. Сигурно да су најпрепознатљивији локали који су смештени на сплавовима дуж обала Саве и Дунава. 

Ова аутентична појава је нашла своје место на наведеној листи а сплавови се налазе тачно на средини.

"Сплавови, плутајући 'салони' усидрени дуж река Дунава и Саве, централни су део београдске и српске културе. Са око 300 сплавова, овај део познат је по најбољем ноћном животу на Балкану, а можда и шире. Иако пливање можда није примарна активност, мештани налазе утеху поред реке, посебно да се расхладе уз чашу хладног локалног пића. За становнике, обала реке служи је урбана и представља јединствено уточиште где су опуштање и уживање увек на дохват руке", стоји у објашњењу.

image