Магазин

Осам "здравих" намирница које нам више штете него што користе

Скоро свака продавница у понуди има неколико "здравих" опција, било да су то посебне грицкалице, интегрална пецива, цеђени сокови... Чак иако на амбалажи пишу различита обећања о храни која ће вам побољшати здравље, помоћи да изгубите килограме, ово нажалост често није увек истина. Ово су осам намирница за којима посегнемо када пожелимо да се здравије хранимо или кренемо на дијету, а које ипак нису здраве као што мислимо.
Осам "здравих" намирница које нам више штете него што користе© Canva/Mykola Sosiukin

Многе од намирница за које пише да су здраве су заправо прошле неколико процеса обраде, толико да су све хранљиве материје "затрпане" количинама конзерванса, шећера, соли, масти, вештачких боја... Другим речима, неки од ових производа, уместо да вам користе, само наносе штету. Следећи пут када одлучите да започнете здрав режим исхране, боље је да избегавате да купујете следеће:

Безглутенске грицкалице

Натпис "без глутена" не значи нужно да је нешто здраво. Многи безглутенски производи су високо обрађени и садрже рафинисани скроб, који не садржи много хранљивих састојака, већ је пун простих угљених хидрата. Осим тога, садржи ниску количину влакана, а богат је шећерима и нездравим мастима које се додају за бољи укус и текстуру. Срећом, постоји низ природних и здравих безглутенских намирница, попут воћа, поврћа и интегралног пиринча.

Протеинске чоколадице

Можда делују као добро решење када сте "у ходу" и када вам треба брза, а здрава ужина. Иако ће ове посластице вероватно да вас засите на одређено време, ипак нису здрав избор.

Ова храна спада међу високо прерађене производе који су ближи слаткишима, али с додатним протеинима. Многе протеинске чоколадице садрже једнаку количину шећера као и класични слаткиши, а неке и вештачке заслађиваче, који могу изазвати пробавне тегобе.

Али да ли то значи да протеини "спашавају" ситуацију? Одговор је не - протеини у њима често су нижег квалитета од протеина из меса или других намирница. На крају, многи брендови користе нездраве масти и конзервансе како би протеинским чоколадицама продужили рок трајања.

Воћни сокови

Иако је воће здраво, воћни сокови могу бити проблематични из неколико разлога. Процес цеђења уклања корисна влакна која помажу у успоравању апсорпције шећера, што значи да су ови сокови врло концентрисани извор воћних шећера. Нутриционисти напомињу да само једна чаша сока често садржи шећере из неколико воћки, и то без влакана, тако да не доприносе осећају ситости. Брза апсорпција тих шећера може довести до скокова нивоа шећера у крви, што је посебно опасно за особе с дијабетесом.

Најбоље је конзумирати целе воћке и ограничити конзумацију цеђених сокова. Такође није препоручљиво куповати воћне сокове из продавница, јер углавном садрже адитиве како би се побољшала боја и укус.

Инстант овсена каша

Овсене пахуљице могу бити здраве и снизити ризик од кардиоваскуларних болести и стабилизацији шећера у крви, тако да су скоро увек добар избор за оне који желе да воде рачуна о исхрани. Међутим, ароматизоване инстант овсене каше, које се углавном налазе у свим продавницама, често спадају у високо прерађене намирнице, према порталу "Бест лајф".

Многе садрже велике количине шећера, вештачке укусе, боје и конзервансе, а садржај натријума такође може бити изненађујуће висок у неким од њих. Зато је боље држати се обичних овсених пахуљица и комбиновати их са јогуртом и свежим воћем.

Пахуљице

Још један производ који се често рекламира као здрав заправо је обрађена храна, без много корисних хранљивих материја. Иако у основи садрже одређене житарице, најчешће су пуне шећера или кукурузног сирупа. Такође, неке врсте пахуљица садрже вештачке боје и конзервансе.

Чипс од поврћа

Иако ова грицкалица делује примамљиво, посебно јер је "природних боја" поврћа, ипак није далеко од обичног чипса што се тиче квалитета. Већина ових кесица садржи врло мало правог поврћа, а сваки од ових чипсева се често пржи, па су самим тиме пуни калорија, масти и соли.

Овај процес обраде уклања већину влакана и храњивих састојака које бисте иначе унели конзумирањем свежег поврћа. Ако тражите здравију алтернативу чипсу, стручњаци препоручују домаћи чипс од поврћа, печен у рерни или једноставно конзумирање свежег поврћа с хумусом или јогуртом.

Хлеб

Полице с хлебом у продавницама могу бити врло збуњујуће - неки су интегрални, неки не, неки "здравији", неки црни, а неки од кукурузног брашна... Стручњаци препоручују да посебно припазите на састојке попут обогаћеног пшеничног брашна, регулатора киселости, сојиног лецитина и "природних укуса", јер све ово указује на високо обрађени производ. Уместо тога, требало би да бирате производе с препознатљивим састојцима.

image